Frenet eğrisi ile bağlantılı eğriler
Curves associated with the frenet curve
- Tez No: 895773
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAL YÜKSEL, PROF. DR. FERDAĞ KAHRAMAN AKSOYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Frenet Eğrisi, Asli-Doğrultu Eğrisi, Asli-Donör Eğrisi, Genel Helis, Slant Helis, PD-Rektifiyen Eğriler, Bertrand Eğrisi, Frenet Curve, Principal-Direction Curve, Principal-Donor Curve, General Helix, Slant-Helix, PD-Rectifying Curve, Bertrand Curve
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tezin amacı ve önemine yer verilmiştir. İkinci bölümde, Frenet eğrisiyle ilgili önemli tanım ve teoremlere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, 3-boyutlu Öklid uzayında Frenet eğrisi ve bunlarla bağlantılı eğrilerin tanımları yapılmış ve bazı karakterizasyonları verilmiştir. Ayrıca Frenet eğrisiyle bağlantılı eğriler ile ilgili uygulamalar verilerek, PD-rektifiyen adı verilen yeni bir eğri tanımlanıp, Bertrand eğrisinin yeni bir karakterizasyonu verilmiştir. Son bölümde konuyla ilgili sonuç ve öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapters. In the first chapter, the purpose and importance of the thesis are given. In the second chapter, important definitions and theorems about the Frenet curve are given. In the third chapter, the definitions of the Frenet curve and treatment-related curves in the 3-dimensional Euclidean space and some characterizations are given. In addition, by applying applications related to the Frenet curve, a new curve called PD-rectifier is defined and a new characterization of the Bertrand curve is given.The fourth section consists of conclusions and suggestions. In the last section, conclusions and recommendations on the subject are made.