Mide kanserinde prognozla ilişkili biyobelirteçlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Prognosis in gastric cancer retrospective evaluation ofrelevant biomarkers
  1. Tez No: 895891
  2. Yazar: MELİS KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY TUĞBA ÜNEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide Kanseri, Genel Sağkalım, Hastalıksız Sağkalım, Gastric Cancer, Overall Survival, Disease Free Survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada mide kanseri tanısı alan hastaların ilk tedavileri öncesi bakılan biyobelirteçlerin prognoz üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2010-2021 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıbbi Onkoloji kliniğinde mide kanseri tanısı ile takip ve tedavi edilen, 18 yaş üstü, tanı anında metastatik olan veya olmayan, ikinci kanser öyküsü bulunmayan tüm erkek ve kadın hastalar retrosprektif olarak değerlendirildi. İlk tedavi öncesi hemogram ve biyokimyasal parametreleri hastanenin bilgi yönetim sisteminde kayıtlı olan 335 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Hastaların demografik, klinik, patolojik, hematolojik ve biyokimyasal parametreleri incelendi. Literatüre uygun parametrelerle oluşturulan SIRI, PIV, NLR, SII, PNI, RDW/Albümin Oranı, LNR ve LODDS skorlarının hastaların genel sağ kalım ve hastalıksız sağ kalım süresi ile olan ilişkisi incelendi. Çok değişkenli COX regresyon analizi sonuçlarına göre lokal ileri mide kanseri tanılı hastalarda SIRI> 1,45 ve PNI< 0,48 ve de metastatik mide kanseri tanılı hastalarda SSII>823,0 olmasının mortalite için en önemli risk faktörleri olduğu bulundu. Opere lokal ileri mide kanserinde LNR ve LODDS'un nüks riskinde berlirleyici olduğu görüldü. Sonuç: Literatürde bu kadar farklı parametrenin bir arada değerlendirildiği ve çoğunun anlamlı çıktığı bir çalışmaya rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: This study aims to assess the prognostic significance of pre-treatment biomarkers before their initial treatment with gastric cancer. Materials and Methods: The study retrospectively examined all regardless of metastasis at diagnosis or a history of second cancer, over the age of 18 male and female patients diagnosed with gastric cancer and treated at the Medical Oncology Clinic of Dokuz Eylül University between 2010 and 2021. The study included 335 patients whose pre-treatment complete blood count and biochemical parameters were recorded in the hospital's information management system. Results: The demographic, clinical, pathological, hematological, and biochemical parameters of the patients were examined. The study examined the association between SIRI, PIV, NLR, SII, PNI, RDW/Albumin Ratio, LNR and LODDS scores, formulated with parameters adhering to the literature, and patients' OS and DFS duration. According to the results of multivariate Cox regression analysis, in patients diagnosed with locally advanced gastric cancer, SIRI > 1.45 and PNI < 0.48, and in patients diagnosed with metastatic gastric cancer, SSII > 823.0 were found to be the most significant risk factors for mortality. In locally advanced gastric cancer patients who underwent surgery, LNR and LODDS were found to be determinative factors in both DFS duration and the risk of recurrence. Conclusion: In the literature, there is no study that comprehensively evaluates such a diverse set of parameters together and demonstrates significant findings for many of them.