Köpeklerde seçilmiş vektörel kaynaklı hastalıklarda ekokardiyografik bulgular, kardiyopulmoner biyobelirteçler ve koagulasyon profillerinin araştırılması
Investigation of echocardiographic findings, cardiopulmonary biomarkers and coagulation profiles in selected vector- borne disease in dogs.
  1. Tez No: 896079
  2. Yazar: ALİ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR PAŞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, Kardiyopulmoner biyobelirteçler, Koagulasyon profili, Köpek, Vektör kaynaklı hastalıklar, Cardiopulmonary biomarkers, Coagulation profile, Dog, Echocardiography, Vector- Borne disease
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu çalışmada seçilmiş vektör kaynaklı hastalıklardan hızlı test kitleri ile Ehrlichiozis, Dirofilariozis, Anaplazmozis, Leishmaniozis ve Babesiozis tanısı konulan köpeklerde ekokardiyografik bulgular, kardiyopulmoner biyobelirteçler (NT-proBNP, cTnI, Miyoglobin, CK-MB, D-Dimer ve cCRP), koagulasyon profilleri (APTT, PT, FİB) ile kandaki hematolojik değişikliklerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın hayvan materyalini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Küçük Hayvan İç Hastalıkları Poliklinikleri ve İzmir Cat & Dog Veteriner Polikliniği'ne getirilen farklı ırk, yaş ve cinsiyetten daha önce kalp hastalığı geçirmemiş Anaplazmozis, Dirofilariozis, Ehrlichiozis, Leishmaniozis ve Babesiozis ile monoenfekte (n=40) ve koenfekte (n=27) köpekler ile sağlıklı köpekler (n=18) oluşturdu. Çalışma kapsamına alınan köpekler ekokardiyografik bulgular, kardiyopulmoner biyobelirteçler ve koagulasyon profilleri yönünden değerlendirildi. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ANOVA ve Kruskall-Wallis ANOVA testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan köpeklerde monoenfekte, koenfekte ve sağlıklı kontrol grubu köpekler karşılaştırıldı. Ekokardiyografik verilere göre LA (p=0,017), LA/Ao (p=0,035), SV (p=0,018) ve FS (p=0,011) değerlerinde anlamlı değişiklikler bulundu. Kardiyopulmoner biyobelirteçlerin analiz verilerine göre CRP (p=0,000), NT- proBNP (p=0,012) ve CK-MB (p=0,004) değerlerinde anlamlı değişiklikler bulundu. Koagulasyon profillerinin analiz verilerine göre PT (p=0,004), APTT (p=0,000), FİB (p=0,000) ve D-Dimer (p=0,000) değerlerinde anlamlı değişiklikler bulundu. Sonuç: Yapılan çalışma sonucu elde edilen verilere göre vektör kaynaklı hastalıkların tanısının yapılabilmesi, hastalığın prognozu ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde ekokardiyografik muayene, kardiyopulmoner biyobelirteçlerin değerlendirilmesi ve koagulasyon profillerinin değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to evaluate the echocardiographic findings, cardiopulmonary biomarkers (NT-proBNP, cTnI, Myoglobin, CK-MB, D-Dimer, and cCRP), coagulation profiles (APTT, PT, FIB), and hematological changes in blood in dogs diagnosed with Ehrlichiosis, Dirofilariasis, Anaplasmosis, Leishmaniasis and Babesiosis using rapid test kits. Material and Methods: The animal material of the study consisted of dogs of different breeds, ages, and genders that had not previously experienced heart disease and were mono-infected (n=40) and co-infected (n=27) with Anaplasmosis, Dirofilariasis, Ehrlichiosis, Leishmaniasis, and Babesiosis, as well as healthy dogs (n=18) brought to the Aydın Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine Small Animal Internal Medicine Clinics and Izmir Cat & Dog Veterinary Polyclinic. These included dogs mono-infected with Anaplasmosis, Dirofilariasis, Ehrlichiosis, Leishmaniasis, and Babesiosis (n=40), co-infected dogs (n=27) and healthy dogs (n=18). The dogs included in the study were evaluated in terms of echocardiographic findings, cardiopulmonary biomarkers, and coagulation profiles. Descriptive statistics, ANOVA and Kruskal-Wallis ANOVA tests were used for data analysis. Results: The mono-infected, co-infected, and healthy control groups of dogs included in the study were compared. According to the echocardiographic data, significant changes were found in LA (p=0.017), LA/Ao (p=0.035), SV (p=0.018), and FS (p=0.011) values. According to the analysis data of cardiopulmonary biomarkers, significant changes were found in CRP (p=0.000), NT-proBNP (p=0.012), and CK-MB (p=0.004) values. According to the analysis data of coagulation profiles, significant changes were found in PT (p=0.004), APTT (p=0.000), FIB (p=0.000), and D-Dimer (p=0.000) values. Conclusion: According to the data obtained from the study, it is believed that echocardiographic examination, evaluation of cardiopulmonary biomarkers and evaluation of coagulation profiles are necessary for the diagnosis of vector-borne diseases, determining the prognosis of the disease, and determining treatment options."