Cort düşünme programı ile desteklenmiş tersine mühendislik uygulamalarının 6. sınıf öğrencilerinin madde ve ısı ünitesi başarılarına, bilimsel yaratıcılıklarına ve problem çözmede kullandıkları özdüzenleme stratejilerine etkisi
The effect of reverse engineering practices supported by Cort thinking program on 6th grade students' achievements in material and heat units, their scientific creativity and the self-regulation strategies used in problem solving
- Tez No: 896081
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL AKTAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel yaratıcılık, Cort düşünme programı, Problem çözmede kullanılan özdüzenleme stratejileri, Tersine mühendislik, Cort thinking program, Reverse engineering, Scientific creativity, Self-regulation strategies used in problem solving
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmada Cort düşünme programı ile desteklenmiş tersine mühendislik uygulamalarının 6. sınıf öğrencilerinin madde ve ısı ünitesindeki başarılarına, tersine mühendisliğe yönelik görüşlerine, bilimsel yaratıcılıklarına ve problem çözmede kullandıkları özdüzenleme stratejilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında öğrenim gören ortaokul 6. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri nicel yöntemlerle elde edilmiştir. Nicel veriler Çalışkan ve Selçuk (2010) tarafından geliştirilen“Problem Çözmede Kullanılan Öz düzenleme Stratejileri Ölçeği”, Adey ve Hu (2002) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlama çalışması Aktamış (2007) tarafından yapılan“Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği”, Kaplan, Bektaş ve Karaca tarafından geliştirilen“6. Sınıf Madde ve Isı Ünitesi Başarı Testi”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Tersine Mühendisliğe Yönelik Görüş Ölçeği (TMYGÖ)”ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmanın verilerinin çözümlenmesi sonucunda elde edilecek bulgularda Cort düşünme programıyla desteklenmiş tersine mühendislik uygulamalarının, ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin madde ve ısı ünitesindeki başarılarına, tersine mühendisliğe yönelik görüşlerine, bilimsel yaratıcılıklarına ve problem çözmede kullandıkları özdüzenleme stratejilerine olumlu yönde etki ettiği tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada tersine mühendislik uygulamalarının fen bilimleri müfredatına entegre edilmesinin öğrenciler için birçok açıdan yararlı olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of reverse engineering applications supported by the Cort thinking program on the achievement of 6th grade students in the matter and heat unit, their views on reverse engineering, their scientific creativity and the self-regulation strategies they use in problem solving. Material and Methods: The study group consists of 6th grade middle school students studying in the 2022-2023 academic year. The data of the study were obtained by quantitative methods. Quantitative data were collected using the“Self-regulation Strategies Used in Problem Solving Scale”developed by Çalışkan and Selçuk (2010), the“Scientific Creativity Scale”developed by Adey and Hu (2002) and adapted to Turkish by Aktamış (2007), the“6th Grade Matter and Heat Unit Achievement Test”developed by Kaplan, Bektaş and Karaca, and the“Opinion Towards Reverse Engineering Scale (TMYGO)”developed by the researcher. Results: As a result of the analysis of the research data, it was determined that reverse engineering applications supported by the Cort thinking program had a positive effect on the achievement of 6th grade secondary school students in the matter and heat unit, their views on reverse engineering, their scientific creativity and the self-regulation strategies they used in problem solving. Conclusion: In this study, it was concluded that integrating reverse engineering applications into the science curriculum would be beneficial for students in many ways.