Meme küçültme ameliyatı geçiren hastaların muayene ve görüntüleme bulguları ile patoloji sonuçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 896103
  2. Yazar: AHMET COŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme küçültme, Meme kanseri, Histopatolojik sonuç, Ameliyat öncesi görüntüleme, Breast reduction, Breast cancer, Histopathological result, Preoperative imaging
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Coşar, A. Meme Küçültme Ameliyatı Geçiren Hastaların Muayene ve Görüntüleme Bulguları ile Patoloji Sonuçlarının Değerlendirilmesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2024. Meme kanseri kadınları etkileyen en sık kanserlerden biri olup, meme küçültme ameliyatı sonrası hastalar meme kanseri tanısı alabilmektedir. Bu rastlantısal meme kanseri oranı ve bunun yaşlara göre dağılımı önem arz etmektedir. Bu hastaların ameliyat öncesi muayeneleri, görüntülemeleri, ameliyat sonrası patolojik inceleme ve spesmene uygulanacak kesit sayısı gibi önemli konularda tam bir fikir birliği yoktur. Kliniğimize 2010-2022 yılları arasında meme büyüklüğü şikâyeti ile başvuran ve meme küçültme ameliyat olan 652 hasta retrospektif olarak analiz edildi. Hastaların yaşları, ameliyat yılları, ameliyat öncesi genel cerrahi muayeneleri, mamografileri, ultrasonları, ameliyat teknikleri, spesmen ağırlıkları, patoloji sonuçları ve kesit sayıları retrospektif olarak analiz edildi. Çalışmamıza göre kanser oranı yıllar geçtikçe artmaktadır. Kanser ve diğer patolojik tanı oranları literatür ile uyumluydu. Kanser tanısı 40 yaş üzerinde artmaktaydı. Ameliyat tekniği ve meme boyutu ile kanser arasında ilişki bulunamadı. Ultrason sonucu ile meme kanseri arasında anlamlı ilişki bulundu. Çalışmamıza göre ultrason mamografiye üstündü. Ayrıca mamografi sonucu BI-RADS 0 olan hastalar ile ultrason sonucu BI-RADS 3 olan hastaların ileri tetkiki önem arz etmektedir. 30 yaş altı kanser tanısı olmaması ve 30-39 yaş grubunda kanser tanısının azımsanmayacak seviyelerde olması nedeniyle ameliyat öncesi taramanın; literatür aksine 40 yaş üstüne değil 30 yaş üzerine rutin yapılması gerektiğini, 30 yaş altında ise hastanın kişisel riskine göre hareket edilmesini öneriyoruz. Spesmene uygulanacak kesit sayısı için de 30 yaş eşiği önemlidir. 30 yaş altına daha az kesit uygulanabilecekken, 30 yaş üzerinde kesit sayısı daha fazla olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Cosar A., Evaluation of Physical Examination and Radiology Findings and Pathology Results Patients Undergoing Breast Reduction Surgery, Eskişehir Osmangazi University Medical School Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery Department Residency Thesis, 2024. Breast cancer is one of the most common cancers affecting women and patients may be diagnosed with breast cancer after breast reduction surgery. Incidental breast cancer incidence and its distribution by age is important. Also, there is no consensus on the preoperative examination, imaging methods of these patients, postoperative pathological examination and the number of sections to be applied to the specimen. 652 patients applied to our clinic with breast size complaints and underwent breast reduction between 2010 and 2022 were analyzed retrospectively. Patient age, operation time, preoperative examination by the general surgery department, patient mammograms, ultrasound imaging, operation techniques, the weight of the specimens, pathology results, and cassette numbers were analyzed retrospectively. We found the cancer rate is increased by year. Cancer incidence and rate of other pathological diagnoses are compatible with the literature. Diagnosis of breast cancer increases over the age of 40. There is no correlation between cancer incidence and operation technique or breast size. A significant relationship was found between ultrasound results and cancer incidence. According to our study, ultrasound is superior to mammography. Moreover, the patients with BI-RADS 0 scores on mammography and BI-RADS 3 scores on ultrasonography should be examined further. Since there is no cancer diagnosis under the age of 30 and the cancer diagnosis is at significant levels in the 30-39 age group, we recommend preoperative screening should be performed routinely in people over the age of 30, not over the age of 40. Under the age of 30, we recommend that the patient's personal risk should be taken into account, in contrary to the literature. The age threshold of 30 is also important for the number of sections to be applied to the specimen. While fewer sections can be applied to those under 30 years of age, the number of sections should be more for those over 30 years of age.