Beyin sisi ile kronik hastalık görülme sıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of chronic disease with brain fog
  1. Tez No: 896104
  2. Yazar: ERKİN CEMEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: beyin sisi, inflamasyon, kognitif fonksiyon, kronik hastalık, brain fog, inflammation, cognitive function, chronic disease
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Cemek E. Beyin Sisi ile Kronik Hastalık Görülme Sıklığının Değerlendirilmesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2024 Beyin sisi ya da beyin bulanıklığı, bir tanı olmamasına ve bu durumun ölçülebilir bir metodu bulunmamasına rağmen hastaların algılanan semptomlarının toplanması bilim camiasında büyük ilgi görmüştür. Bulanıklık yaşanılan anlar, odaklanma ve mental keskinlikte azalma, düşünmede ve çoklu görev yapabilmede zorlanma, konsantrasyon ve konuşma güçlüğü gibi durumlarla karşımıza çıkan bu durumun fizyolojisini açıklayan birçok tetikleyici etken ve tedavisi için birçok yöntem bulunmaktadır. Beyin sisinin birçok kronik hastalıkla bağlantısı var gibi görünmektedir; ancak SARS-CoV 2 salgınından sonra daha çok görülmeye başlanmış ve hakkında çalışmalar, araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Biz de çalışmamızda, sık görülen veya her an karşımıza çıkabilecek olan kronik hastalıklar ile beyin sisinin birlikteliğini araştırmayı amaçladık. Kesitsel-tanımlayıcı şekilde gerçekleştirilen çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 422 hasta üzerinde yapıldı. Katılımcılara sosyodemografik bilgileri ve beyin sisi bulgularını sorgulayan sorulardan oluşan anket formu uygulandı. Araştırmanın sonucunda bireylerin beyin sisi ölçeği toplam puanı 68,1±22,1 ortalama değerinde bulundu. Alt boyutlarının skorları incelendiğinde bilişsel semptomlar 37,3±13,1; fiziksel semptomlar 19,4±7,0; psikolojik semptomlar ise 11,3±4,5 olarak bulundu. Elde ettiğimiz sonuçlara göre beyin sisi ile kronik hastalıkların çok sık birliktelik göstermediğini bulduk; ancak bir takım hastalıklarla daha sık görüldüğünü söylemek mümkün. Hangi kronik hastalıklarla daha sık ve kesin bir birliktelik gösterdiğini anlayabilmek için yapılacak yeni araştırmalara ve geniş örneklem kümelerine ihtiyaç var gibi görünmektedir. Beyin sisi geri dönüştürülebilir bir durumdur. Hastaların mevcut hastalıklarının tedavisi yeterli yapılabilirse, düzenli bir şekilde takip edilirse uygun tanı ve tedavi ile beyin sisi bulguları düzeltilebilir. Yeterli tedavi verilmez ve mevcut patolojiler ilerlerse veya oluşacak nöroinflamasyonun önüne geçilemezse kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bu yüzden kronik hastalığı olan bireyler rutin kontrollerini aksatmamalı, takip ve tedavilerini düzenli bir şekilde yaptırmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Cemek, E. Evaluation of the Frequency of Chronic Disease with Brain Fog, Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Eskisehir, 2024. Although brain fog is not a diagnosis and there is no method to measure the condition, the collection of patients' perceived symptoms has attracted great interest in the scientific community. There are many triggering factors that explain the physiology of this condition, which manifests itself with moments of blurring, decreased focus and mental acuity, difficulty in thinking and multitasking, and difficulty in concentration and speaking, and there are many methods for its treatment. Brain fog seems to be linked to many chronic diseases; however, after the SARS-CoV 2 outbreak, more extensive studies and research began to be conducted on it. In our study, we aimed to investigate the association between brain fog and chronic diseases that are common or can occur at any time. The cross-sectional, descriptive study was conducted on 422 patients who applied to the Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Family Medicine outpatient clinic. Participants were administered a questionnaire consisting of questions regarding sociodemographic information and brain fog findings. As a result of the research, the total brain fog scale score of the individuals was found to be 68,1±22,1 on average. When the scores of the sub-dimensions were examined, cognitive symptoms were found to be 37,3±13,1; physical symptoms were found to be 19,4±7,0; and psychological symptoms were found to be 11,3±4,5. According to our results, we found that brain fog does not occur very often with chronic diseases; however, it is possible to say that it is seen more frequently with some diseases. It seems that new researches and larger sample sets are needed to understand which chronic diseases it is more frequently and definitely associated with. Brain fog is a reversible condition. If the patients' current diseases are treated adequately and they are followed up regularly, brain fog symptoms can be corrected with appropriate diagnosis and treatment. If adequate treatment is not given and existing pathologies progress or if neuroinflammation cannot be prevented, permanent damage may occur. Therefore, individuals with chronic diseases should not neglect their routine check-ups and should have their follow-up and treatment done regularly.