Öğrencilerin hemşirelik süreci geliştirmesinde simülasyon ve vaka tartışması yöntemlerinin etkinliğinin incelenmesi
  1. Tez No: 896126
  2. Yazar: BOTAN ADSAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH GÜROL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Süreci, Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri, Simülasyon, Vaka tartışması, Eleştirel düşünme, Nursing process, Simulation, Case discussion, Critical thinking, functional health patterns Number of pages of the thesis:100
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırma, hemşirelik eğitiminde kullanılan simülasyon ve vaka tartışması yöntemlerinin, hemşirelik öğrencilerinin hemşirelik süreci geliştirmesindeki etkinliğinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma randomize kontrollü desende, 2023-2024 Bahar yarıyılında 12.02.2024-28.05.2024 tarihleri arasında hemşirelik fakültesinin 3. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Simülasyon grubunda 32, Vaka grubunda 34 öğrenci olmak üzere 66 kişi oluşturmuştur. Her iki grupta da öğrenciler ikişer hafta ara ile iki kez planlanmış olan simülasyon ve vaka çalışmalarına katılmıştır. Bu çalışmada öğrencilerden“Öğrenci Tanılama Formu”,“Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği”,“Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri Veri Toplama Formu”ve“Hemşirelik Süreci Formu”nu doldurması istenmiştir. Simülasyon ve vaka çalışmaları sonrasında öğrencilerin hazırlamış olduğu hemşirelik süreci formu verileri araştırmacılar tarafından“Sürece Yönelik Hemşirelik Tanıları Değerlendirme Formu (SYHTF)”,“Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri Değerlendirme Formu (FSÖDF)”yardımıyla değerlendirilmiştir. Sonuçta, hemşirelik öğrencilerinin hemşirelik süreci geliştirmesinde simülasyon ve vaka eğitim yöntemlerinin her ikisinin de SYHTF ve eleştirel düşünme eğilimi üzerinde benzer etkiler yarattığı saptanmıştır. FSÖDF yeterliliğinin ise simülasyon grubunda istatistiksel farkla daha iyi olduğu belirlenmiştir. Hemşirelik eğitim müfredatına entegre edilebilecek her türlü etkileşimli eğitim yönteminin öğrenci gelişimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to examine the effectiveness of simulation and case discussion methods used in nursing education in the development of nursing process by nursing students. The research was conducted with a randomized controlled design in the 2023-2024 Spring semester between 12.02.2024 and 28.05.2024 with 3rd-year students of the faculty of nursing. The sample of the research consisted of 66 people, 32 in the Simulation group and 34 in the Case group. Students in both groups participated in simulation and case studies, which were planned twice, two weeks apart. In this study, the students were asked to fill out the“Student Diagnosis Form”,“Critical Thinking Tendency Scale”,“Functional Health Patterns Data Collection Form”and“Nursing Process Form”. After the simulation and case studies, the nursing process form data prepared by the students were evaluated by the researchers with the help of the“Process-Oriented Nursing Diagnosis Evaluation Form (PONDEF)”and“Functional Health Patterns Evaluation Form (FHPEF)”. As a result, it was determined that both simulation and case education methods had similar effects on PONDEF and critical thinking tendency in nursing students' development of nursing process. It was determined that FHPEF competence was statistically significantly better in the simulation group. It is thought that any interactive education method that can be integrated into the nursing education curriculum will contribute to student development.