Migration crisis between values, populism, and xenophobia: A comparative analysis of centre-left opposition in the United Kingdom, Hungary and Türkiye
Değerler, popülizm ve zenofobi arasında göç krizi: Birleşik Krallık, Macaristan ve Türkiye'de merkez sol muhalefetin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 896130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Zenofobik Popülizm, Sosyal Demokrasi, Merkez Sol, Migration, Immigrant, Xenophobic Populism, Social Democracy, Centre-Left
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Göç, insanlık tarihi kadar köklü bir olgu olmasına rağmen günümüzde çağdaş siyasi kurumlar ve toplumlar üzerinde karmaşık bir etki yaratmaktadır. Liberalizmin zafer iddialarına karşın, son yıllarda illiberal demokrasiler ve alternatif kalkınma modelleri ortaya çıkmış ve bu iddia gücünü kaybetmiştir. Nitekim dünya refah ve imkan açısından tarihinin zirve noktasında olmasına rağmen bireyler, gruplar, ülkeler ve hatta kıtalar arasındaki siyasi, ekonomik ve toplumsal eşitsizlik ve adaletsizliklere çözüm bulunamadı. Üstelik varlığını bu eşitsizlik ve adaletsizliğe itiraz üzerine inşa eden ve bu bağlamda siyasi açıdan başarılı olabilmek için en doğru zamanı yaşayan“sol”ideoloji ve aktörler ise siyasi olarak kendi içerisinde bir kriz yaşamakta, özellikle Avrupa'da bireylerin endişe ve taleplerine cevap vermekte yetersiz kalmaktadır. Bu çalışma da söz konusu sorundan hareketle mevcut liberal dünya düzeninin bir parçası olarak sol ideolojiyi liberal düzenle uyumlu bir şekilde temsil etme iddiasındaki sosyal demokrasinin, Avrupa'da yaşanan göç krizine yönelik tepkisini karşılaştırmalı olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda benzer ideolojik konumlanmaya sahip merkez-sol muhalefet partilerinin göç krizine niçin farklı reaksiyonlar gösterdiği sorusunun cevabı aranmaktadır. Göçmen krizi yaşayan ve sağ partilerin uzun zamandır iktidar olduğu Birleşik Krallık, Macaristan ve Türkiye vakalarındaki merkez-sol muhalefet partileri, sırasıyla İşçi Partisi, Macar Sosyalist Partisi (MSZP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) liderlerinin göç krizine ve göçmenlere yönelik söylemleri üzerinden karşılaştırılacaktır. Bu tezin ana iddiası ise Birleşik Krallık ve Macaristan vakalarındaki aktörlerin sosyal demokrat değerlere uygun bir şekilde göçmenlere yönelik pozitif ve kapsayıcı olarak nitelendirilebilecek bir tutum sergilemesine rağmen Türkiye vakasında incelenen aktör olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun tam aksi şekilde zenofobik popülist bir konumlanmaya sahip olduğudur.
Özet (Çeviri)
Migration, a long-standing phenomenon, has become a complex issue which challenges modern political institutions and societies. Despite claims of liberalism's dominance, recent decades have seen the rise of illiberal democracies and alternative development models. While global prosperity is widespread, unresolved political, economic, and social inequalities persist which in turn lead to a crisis in left-wing ideology. This study aims to compare the reactions of center-left parties, which are seen as representatives of leftist ideology within the liberal world order, to the migration crisis in Europe. It focuses on the United Kingdom, Hungary, and Türkiye, where right-wing parties dominate and analyze the discourses of the Labour Party, MSZP, and CHP leaders, respectively. The thesis contends that while leaders of the Labour Party and MSZP adopt pro-immigrant stances consistent with social democratic values, CHP leader Kemal Kılıçdaroğlu in Türkiye employs a xenophobic populist discourse that contradicts the party's social democrat ideology.