Timpanoplasti yapılan hastalarda transkanal endoskopik ve retroauriküler mikroskopik yaklaşımın klinik ve odyolojik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of clinical and audiological results of transcanal endoscopic and retroauricular microscopic approaches in patients who underwent tympanoplasty
- Tez No: 896152
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLCEMAL ÜMİT IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Timpanoplasti, endoskopik cerrahi, odyolojik sonuçlar, Tympanoplasty, Endoscopic Surgery, Audiological Outcomes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Timpanoplasti; kronik otitis media (KOM) gibi hastalıkların cerrahi tedavisinde orta kulak fonksiyonlarının geri kazanılmasına yönelik uygulanan miringoplasti ve ossiküloplasti işlemidir. Bu çalışma tip 1 timpanoplasti yapılan hastalarda transkanal endoskopik ve retroauriküler mikroskobik yaklaşımların klinik ve odyolojik sonuçlarını karşılaştırarak her iki yöntemi ameliyat sonrası işitme düzeylerindeki artış, ameliyat süresi ve başarısı, ameliyat sonrası ağrı ve komplikasyon oranları gibi klinik parametreler açısından değerlendirerek hangi cerrahi yaklaşımın daha etkili olduğunu; varsa birbirlerine olan üstünlüklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2017-01.01.2023 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde endoskopik ve mikroskobik timpanoplasti yapılan 86 hasta birebir eşleştirilerek iki kohortta incelendi. Hastaların sosyodemografik ve cerrahiye ilişkin verileri, ameliyat öncesi ve sonrası işitme düzeyleri ve değişimleri odyometrik olarak değerlendirildi. Bulgular: Timpanoplasti sonrası her iki cerrahi tekniğin de tüm frekanslarda iyileşme sağladığı, ek patolojilerin varlığının ameliyat süresinde artışa yol açtığı görüldü. Hastaların %77,9'unun işitme azlığıyla başvurduğu; %67,4'ünde perforasyon yerinin posterior kadranda olduğu; %20,9'unda timpanik membran perforasyonuna ek bir patolojinin bulunduğu; hastanede yatış süresinin 2,6 gün (±0,9 gün), ameliyat süresinin 115,87 dakika(±20,09 dakika) olduğu görüldü. Ayrıca yapılan cerrahilerin %90,7'sinin başarılı olduğu, %5,81'inde komplikasyon geliştiği görüldü. Endoskopik cerrahilerin mikroskobik cerrahilere göre daha başarılı sonuçlar verdiği, daha kısa cerrahi süresi sağladığı, daha az ameliyat sonrası ağrıya yol açtığı görüldü. Sonuç: Uygulanan endoskopik tekniğin daha kısa ameliyat süresi, daha yüksek başarı oranı, daha düşük ameliyat sonrası ağrı gibi üstünlükleri olduğu ancak cerrahi tekniklerin işitme kazanımı açısından birbirine üstünlüğü olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Tympanoplasty is a surgical procedure aimed at restoring middle ear function, typically performed in the treatment of conditions such as chronic otitis media (COM), involving both myringoplasty and ossiculoplasty. This study aims to compare the clinical and audiological outcomes of transcanal endoscopic and retroauricular microscopic approaches in patients undergoing type 1 tympanoplasty. The study evaluates both approaches in terms of postoperative hearing improvement, surgery duration, success rates, postoperative pain, and complication rates to determine which surgical method is more effective and to identify any potential superiority of one approach over the other. Materials and Methods: A retrospective cohort study was conducted on 86 patients who underwent either endoscopic or microscopic tympanoplasty at the Karadeniz Technical University Farabi Hospital, Department of Otolaryngology, between January 1, 2017, and January 1, 2023. Patients were matched 1:1 and evaluated for preoperative and postoperative hearing levels, along with surgical outcomes. Results: Both surgical techniques resulted in improvements across all frequencies post-tympanoplasty. The presence of additional pathologies was associated with an increase in surgery duration. It was observed that 77.9% of patients had hearing loss, 67.4% had posterior perforation, and 20.9% had additional pathologies. The average hospital stay was 2.6 days (±0.9 days), and the average surgery duration was 115.87 minutes (±20.09 minutes). The surgeries were successful in 90.7% of the cases, with a complication rate of 5.81%. Endoscopic surgeries had shorter operative times, less postoperative pain, and higher success rates than microscopic surgeries. Conclusion: The endoscopic technique demonstrated advantages such as shorter operative time, higher success rate, and lower postoperative pain. However, there was no significant superiority of one surgical technique over the other in terms of hearing improvement.