≥85 yaşındaki hastalarda hemogram parametrelerinin değerlendirilmesi: Türkiye'den retrospektif tek merkezli bir çalışma
Evaluation of Hematological Parameters in Patients Aged ≥85 Years: A Retrospective Single-Center Study from Turkey
  1. Tez No: 896377
  2. Yazar: KAĞAN DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN MERDİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Hemogram, Lenfosit, Trombosit, 85 yaş ve üzeri, Anemia, Hemogram, Lymphocyte, Platelet, Age 85 and over
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
≥85 Yaşındaki Hastalarda Hemogram Parametrelerinin Değerlendirilmesi: Türkiye'den Retrospektif Tek Merkezli Bir Çalışma İleri yaştaki geriatrik hastalara özel bir anemi alt referans limiti WHO tarafından belirtilmemiştir. Biz bu çalışmada, ≥85 yaşındaki hastalarda kan sayımı değerlerinin analiz edilmesini amaçladık. Ek olarak, ≥85 yaşındaki hastaların arasındaki farklı yaş grupları arasında da hemogram parametreleri açısından farklılık olup olmadığını araştırmayı da amaçladık. 02.02.2005 - 11.10.2023 aralığında, hemogram testi vermiş olan 458 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan tüm hastaların hemogram parametreleri olan WBC, nötrofil, lenfosit, eozinofil, bazofil, hemoglobin, plt, MCV, MPV, RDW, MCH, MCHC, değerleri kaydedilerek bu değerlerin ortanca ve ortalama değerleri hesaplandı. Hastalar 85-89, 90-99 ve ≥100 yaşındaki hastalar olarak 3 gruba ayrıldı. Yaş gruplarına ve cinsiyete göre hemogram parametreleri açısından farklılık olup olmadığı araştırıldı. Sonrasında, MCV düzeyi normal olan hastalara sitopeni/ enfeksiyon/hematolojik parametrelerde bozukluklara yol açabilecek hastalık öyküsü olma ile ilişkilendirilebilecek belirlenmiş dışlama faktörleri de uygulanarak yeni bir subgrup oluşturuldu. Daha önce belirtilen analizler yeni subgrupta da yapıldı. Tez çalışmamda ise, MCV normal değer aralığında olup dışlanma kriterlerine uyan hastalar çıkarıldıktan sonra kalan hastalarda anemi oranı erkeklerde % 85, kadınlarda da % 76 olarak bulundu. 85 yaş ve üzerindeki daha ileri yaşlarda ise yaş grupları arasında hemoglobin değerleri açısından farklılık görmedik. 85 yaş ve üzerindeki daha ileri yaşlarda ortanca trombosit/lenfosit/ WBC değerlerinin de mevcut rutin hastane pratiğine göre normal kabul edilen aralıklarda olduğunu gördük. Çok merkezli, geniş popülasyonlu çalışmalar ile 85 yaş üzeri hastalarda anemi tanımlanması açısından hemoglobin alt referans limitlerinin WHO ve diğer rehberlerde yeniden oluşturulmasının ve WHO ve diğer kurumlar tarafından yeni rasyonel alt referans limitlerin ortaya koyulmasının ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Hematological Parameters in Patients Aged ≥85 Years: A Retrospective Single-Center Study from Turkey The World Health Organization (WHO) has not established specific lower reference limits for anemia in elderly patients. This study aimed to analyze complete blood count (CBC) values in patients ≥85 years and investigate potential differences in hematological parameters between various age groups within this population. A retrospective analysis was conducted on 458 patients ≥85 years who underwent CBC testing between February 2nd, 2005, and October 11th, 2023. CBC parameters, including white blood cell (WBC) count, neutrophils, lymphocytes, eosinophils, basophils, hemoglobin, platelets, mean corpuscular volume (MCV), mean platelet volume (MPV), red cell distribution width (RDW), mean corpuscular hemoglobin (MCH), and mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), were recorded, and their median and mean values were calculated. Patients were stratified into three age groups: 85-89, 90-99, and ≥100 years. The influence of age and gender on CBC parameters was assessed. Additionally, a subgroup analysis was performed, excluding patients with a history of cytopenia, infection, or illness potentially affecting hematological parameters and those with abnormal MCV levels. In the subgroup analysis excluding patients meeting with the exclusion criteria who had abnormal MCV, the prevalence of anemia was notably high, reaching 85% in men and 76% in women. No significant differences in hemoglobin values were observed across the different age groups within the ≥85 years population. Additionally, median platelet, lymphocyte, and WBC counts remained within hospital normal reference ranges. It underscores the necessity for large-scale, multicenter research to re-evaluate and potentially establish age-specific hemoglobin thresholds for defining anemia in individuals ≥85 years.