TFRS 13 gerçeğe uygun değer ölçümü bir şirket üzerine uygulanması
TFRS 13 fair value measurement example of implementation on a company
- Tez No: 896418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerleme, Tarihi Maliyet, Gerçeğe Uygun Değer, Value, Valuation, Historical Cost, Fair Value
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Uluslararası ticaretin yaygınlaşmasıyla ülkeler arasında ticari hesaplarda karmaşıklığı gidermek ve finansal tablolarda karşılaştırılabilirliği artırmak için ortak bir muhasebe dili oluşturulmak istenmektedir. Bu amaçla FASB ve IASB Avrupa ülkelerinde, Avrupa Birliği ülkelerinde ve ABD'de ülkeler arasındaki ticarette yaşanan karmaşıklığı gidermek adına ortak bir standart olan gerçeğe uygun değer standardını yayımlamışlardır. Bu bağlamda ülkemizde Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından IASB ve FASB ile uyum sağlayacak ve işletmelerin varlıklarını değerlemeye tabi tutarken doğru ve gerçek bilgiye erişimlerini kolaylaştırabilecek TFRS13 Gerçeğe Uygun Değer Ölçüm Standardı 30.12.2012 tarihinde yayımlanmıştır. İşletmeler varlık ve yükümlülüklerini giriş maliyeti olan işletmeye özgü tarihi maliyete göre kaydetmekte ve değerlemekte iken artık günümüzde piyasaya özgü bir yaklaşım olan gerçeğe uygun değerle değerlemeye başlamaktadır. Küresel krizler çıktıkları ülkeleri etkilememekle kalmamakta ticari ilişki içerisinde oldukları ülkeleri de etkilemektedir. Bu nedenle günümüzde ülke ekonomilerinde kırılganlık artmakta ve hızlı yayılmaktadır. Kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla, rekabet ortamının artmasıyla ve gittikçe artan doğal afetler nedeniyle (salgın, deprem, sel, fırtına vb.) ekonomik zemin kaymaktadır. Bu bağlamda finansal tablo kullanıcıları piyasa şartlarının gerektirdiği hamleleri yapmakta gecikmektedirler. Güvenilir fakat eski bir yöntem olan tarihi maliyet yönteminin artık günümüz ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalması sebebiyle Gerçeğe Uygun Değer yaklaşımıyla birlikte karma şekilde kullanılması öne çıkmaktadır. Piyasa şartlarına göre pozisyon almanın daha rasyonel olacağı vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the spread of international trade, it is desired to create a common accounting language between countries in order to eliminate the complexity in commercial accounts and to increase comparability in financial statements. For this purpose, FASB and IASB have published the fair value standard, which is a common standard in order to eliminate the complexity in trade between countries in European Countries, Europen Union Countries and the USA. In this context, TFRS 13 Fair Value Measurement Standard was published on 30.12.2012 by the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority in our country, which will ensure compliance with the IASB and FASB and enable businesses to access accurate and real information while appraising their assets. While businesses record and value their assets and liabilities according to the historical cost specific to the business, which is the entry cost, they now start valuation with fair value, which is a market specific approach. Global crises do not only affect the countries they originate from, but also the countries they have commercial relations with. For this reason, fragility is increasing and spreading rapidly in national economies today. With the spreadof mass media, increasing competition and increasing natural disasters (epidemics, earthquakes, floods, storms, etc.), the economic ground is shifting. In this context, financial statement users are late in making the moves required by market conditions. Since the historical cost method, which is a reliable but old method, is no longer sufficient to meet today's needs, its mixed use with the Fair Value approach comes to the fore. It is emphasized that taking a position according to market conditions will be more rational.