The effect of online customer reviews on customer purchase, repurchase and loyalty behaviours: Electronic products example
Online müşteri yorumlarının müşterilerin satın alma, tekrar satın alma ve sadakat davranışları üzerindeki etkisi: Elektronik ürünler örneği
- Tez No: 896465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED TALHA NARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: eWOM, Online Müşteri Yorumları, Müşteri Satın Alma Davranışı, Müşteri Tekrar Satın Alma Davranışı, Müşteri Sadakati, Müşteri Satın Alma Niyetleri, Elektronik Ürünler, eWOM, Online Customer Reviews, Customer Purchase Behaviour, Customer Repurchase Behaviour, Customer Loyalty, Customer Purchase Intentions, Electronic Products
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde müşteri yorumları, müşterilerin satın alma niyetleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu, onları bir ürünü satın almaya motive edebilecek ilk karardır çünkü ürün ve hizmetler hakkındaki tüm gerçeği yorumlarda bulabilirler. eWOM'un bir parçası olarak, çevrimiçi müşteri yorumları olumlu, olumsuz ve nötrdür, bu faktörler müşteri davranışları üzerinde farklı etkilere sahiptir. Memnun müşteriler ürün hakkında her zaman olumlu yorumlar yazarlar, bu yorumlar müşteri sayısını artırabilir, bu da pazarlamacıların karını artırabilir ve ayrıca marka sadakatini artırabilir. Sadık müşterilerin aynı ürünü satın aldığı veya aynı hizmeti tekrar tekrar kullandığı bazı çalışmalarda kanıtlanmıştır. Oysa olumsuz yorumlar her zaman satın alma sayısını azaltır ve şirketlerin gelecekteki büyüme ve karlarını kaybetmelerine neden olur. Bu çalışmada, online müşteri yorumlarının müşterilerin satın alma davranışını, tekrar satın almayı ve sadakati nasıl etkilediğini anlamak için elektronik ürünler seçilmiştir. Elektronik ürünler ucuz değildir ve insanlar bu ürünleri uzun süre kullanmaktadır, bu nedenle bir elektronik ürün satın almadan önce onu kullanmış kişilerden bilgi almak daha iyidir ve çevrimiçi müşteri yorumları müşterilere böyle bir fırsat sunmaktadır. Bu çalışmada nicel araştırmateknikler kullanılmıştır. Farklı çalışmalardan elde edilen ve kullanılan anket 16'dan büyük yaş grubu için. Veriler Excel'e girildikten sonra SPSS 26.4 programında kodlanmıştır. Bir güvenilirlik testi soru geçerliliğini sağlamıştır. Tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve hiyerarşik çoklu regresyon değişken ilişkilerini keşfetmek için analizler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, customer reviews have a significant influence on customers' purchase intentions. This is a source that can motivate them to purchase a product because the whole truth about products and services they can find in reviews. As one part of the eWOM, online customer reviews are positive, negative and neutral, these factors influence differently on customer behaviour. Satisfied customers always write positive reviews about the product, these reviews can increase the number of customers, which can increase the profit of marketers and also increase brand loyalty. It is proven in some studies that loyal customers buy the same product or use the same service repeatedly. Whereas negative reviews always reduce the number of purchases, resulting in companies losing future growth and profits. Electronic products were chosen for this study to understand how online customer reviews influence customer buying behavior, repurchase and loyalty. Electronic products are not cheap and people use these products for a long time, so before buying an electronic product it is better to get information from people who have used it, and online customer reviews provide such an opportunity to customers. In this study quantitative research techniques were used. The survey derived from different studies and used for the age group over 16. The data was coded in SPSS 26.4 after being entered into Excel. A reliability test ensured question validity. Descriptive statistics, correlation, and hierarchical multiple regression analyses were used to explore variable relationships.