Logistic outsourcing's impact on the cost performance of USA companies in the food industry
ABD'de gıda endüstride lojistik dış kaynak kullanımının şirketlerin maliyet performansına etkisi
  1. Tez No: 896498
  2. Yazar: ABDOULRAHMAN ADOİTA AHMED ABDOULRAHMAN ADOİTA AHMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet Performansı, Taşıma ve Depolama, Dışsal Karşılaştırma ve Malmquist Verimlilik Endeksi, Cost performance, Transportation and warehousing, External Benchmarking, and Malmquist Productivity Index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Lojistik faaliyetlerinde dış kaynak kullanımı, gıda endüstrisindeki şirketler için önemli bir konudur. Bu nedenle depolama ve taşıma hizmetlerinde dış kaynak kullanımı veya bu faaliyetleri işletmenin kendi bünyesinde yürütmek önemli bir karardır. Bu araştırmanın amacı, Amerikan gıda endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerin 2019-2022 yılları arasında lojistik aktivitelerinde dış kaynak kullanımının maliyet performanslarına etkisini ölçmektir. Şirketlerin performanslarını karşılaştırmak için Malmquist Verimlilik Endeksi kullanılmıştır. Bu endekste üç girdi (yıllık varlıklar, operasyon maliyetleri ve çalışan sayısı) ve üç çıktı (yıllık kâr, yıllık satış ve yıllık gelir) verisi dikkate alınmıştır. Bu çalışmada kullanılan veri seti sırasıyla yıllık bileşik büyüme oranı ve varlıkların yıllık getirisidir. Veri seti, toplumun en önemli ihtiyacını karşılayan gıda sektöründen toplanmıştır. Şeffaf veri erişimi olması ve verilerin güvenilirliği açısından, bu çalışmada kullanılan veri seti Amerika'da faaliyet gösteren işletmelerin veri seti kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, taşıma ve depolama faaliyetlerini dış kaynak kullanımı yoluyla gerçekleştiren şirketlerin en yüksek aktif kârlılığına ve daha düşük borca sahip olduğu tespit edildi. Buna karşın, bu faaliyetleri bünyesinde barındıran şirketler daha iyi verimliliğe, daha yüksek borca sahiptir.
Özet (Çeviri)
Outsourcing logistics activities is an important issue for companies in the food industry. Therefore, it is important to outsource storage and transport services or carry out these activities in-house. The purpose of this study is to measure the impact of outsourcing logistics activities on the cost performance of companies operating in the American food industry between the years 2019 and 2022. The Malmquist Productivity Index was used to determine the long term performance of the companies. In this index, three inputs (annual assets, operation costs and number of employees) and three outputs (annual profit, annual sales and annual revenue) data are considered. The data set used in this study is the compound annual growth rate and annual return on assets, respectively. The data is collected from the food sector, which meets the most important needs of the society.. In terms of transparent data access and reliability of the data, the data set used in this study is the data set of businesses operating in the United States. According to the results obtained, it was determined that companies that carry out transport and storage activities by outsourcing have the highest return on assets and lower debt. Although, the companies that in-housed these activities have better efficiency and higher debt.