Alman imparatoru VI. Heinrich'in siyasî faaliyetleri ve haçlı seferi
The political activities and crusades of emperor Heinrich VI. of Germany
- Tez No: 896681
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEL KÜÇÜKSİPAHİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: VI. Heinrich, Friedrich Barbarossa, Haçlı Seferi, Sicilya, Bizans İmparatorluğu, Heinrich VI. Friedrich Barbarossa, Crusade, Sicily, Byzantine Empire
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, Alman İmparatoru VI. Heinrich'in (1191-1198) Haçlı Seferi (1197-1198) bağlamındaki siyasal tutumu ve Bizans İmparatorluğu'na bakışı, kaynaklar ışığında ele alınmıştır. Ayrıca, imparatorun hayatı ve döneminde yaşanan siyasî, sosyal ve ekonomik gelişmeler de değerlendirilmiştir. VI. Heinrich, babası Friedrich Barbarossa (1155-1190) ve oğlu II. Friedrich (1220-1250) kadar tanınmasa da Alman İmparatorluğu'na“altın çağı”yaşatmış, yaptığı ittifak ve savaşlarla nüfuzunu Akdeniz'de hâkim kılmaya çalışarak Sicilya'ya kadar genişletmiş, Bizans İmparatorluğu üzerinde de hak talebinde bulunmuştur. VI. Heinrich, dönemin koşullarında cereyan eden bazı siyasal hâdiseler ve kişisel psikolojik etkenler sebebiyle Haçlı Seferi'ne çıkma isteği duymuş, babasının uğruna ''canını feda ettiği'' Haçlı idealini dünya üzerinde etkin kılma düşüncesiyle hareket etmiştir. Bununla birlikte, Haçlı Seferi'ne kendisi bizzat iştirak etmemiş, ordularını göndererek sefere dâhil olmuştur. Ancak kendisinin genç yaştaki ölümü ile sefer yarım kalmıştır. Çalışma, Haçlı Seferleri'ne iştirak edenler arasında en az bilinen VI. Heinrich dönemi hakkında bilgi vermeyi gaye edinmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the political stance of German Emperor Henry VI. (1191-1198) in the context of the Crusade (1197-1198) and his perspective on the Byzantine Empire are examined in light of the sources. Additionally, the emperor's life and the political, social, and economic developments of his period are also evaluated. In this study, the political attitude of the German Emperor Heinrich VI (1191-1198) in the context of the German Crusade (1197-1198) and his view of the Byzantine Empire are discussed in the light of the sources, as well as the political, social and economic developments in the emperor's life and period. Heinrich VI., although not as well-known as his father Friedrich Barbarossa (1155-1190) and his son Friedrich II (1220-1250), he has ushered in the“golden age”of the Holy Roman German Empire, expanding his influence to Sicily by trying to dominate the Mediterranean with his alliances and wars, and also claiming rights over the Byzantine Empire. Heinrich VI. felt the desire to go on a crusade due to some political events and personal psychological factors that took place in the period, and acted with the thought of making the Crusader ideal, for which his father“sacrificed his life,”effective in the world. However, he did not personally participate in the Crusade, but joined the campaign by sending his armies. Nevertheless, the campaign was cut short by his young death. The study aims to provide information about the period of Heinrich VI. the least known among the Crusades.