Kur'ân verilerinin ışığında zaman yönetimi ve değerlendirilmesi
Time management and its evaluation in the light of the Qur'anic data
- Tez No: 896829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜÇÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Zaman, Zamanın Değerlendirilmesi, Zaman yönetimi, Planlama, Tafsir, Time, Evaluation of Time, Time Management, Plannıng
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Kısıtlı bir zamana sahip olan insan, ona bahşedilen bu zaman sermayesini verimli ve etkin olarak kullanmalıdır. Dünyevî ve uhrevî birçok vazife ve mükellefiyetlere muhatap olan insan, zaman planlaması doğrultusunda bu işleri tanzim etmelidir. Çağımızın getirdiği yoğun çalışma temposuyla beraber zamanın yönetilmesi ve değerlendirilmesi hususu daha farklı bir önem kazanmaktadır. Bu çalışma temel olarak iki konu etrafında şekillenmiştir. Birinci olarak zamanın etkin ve verimli olarak kullanılması için gerekli prensip ve yöntemler, zaman yönetimiyle ilgili kitap ve akademik çalışmalardan yararlanılarak incelenmiş devamında bu konularla ilgili İslâmî kaynaklardan bilgiler aktarılmıştır. İkinci olarak; zamanın günlük, haftalık ve yıllık olmak üzere hangi ibadet ve etkinliklerle planlanıp değerlendirilmesi gerektiği sorusuna Kur'ân, tefsir ve hadis kaynaklarından kütüphane araştırma yöntemi doğrultusunda cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
As humans are temporal beings with finite times, they need to make the most of the time that has been given to them. People who have a lot of spiritual and worldly obligations should schedule their time well in order to plan and organize these things. Time management and assessment have become increasingly important in our modern day of hectic work schedules. Two major subject are the focus of this study. First, the necessary principles and methods for successful and efficient time management were reviewed using literature and academic research on time management, followed by information from Islamic sources on these themes. Second, the subject of how to arrange and evaluate time for daily, weekly, and yearly worship and activities was investigated using a library research approach based on the Qur'an, exegesis, and hadith sources.