Küreselleşme, kentleşme ve iklim değişikliği: Şehirlerin iklim kriziyle başa çıkma stratejisi
Globalization, urbanization and climate change: Cities' strategy to cope with the climate crisis
- Tez No: 896897
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İklim, İklim Değişikliği, Kentleşme, Küreselleşme, Strateji, Climate Change, Climate, Globalization, Strategy, Urbanization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İklim değişikliği, dünyanın ve dünyada bulunan bütün canlıların karşı karşıya olduğu en önemli küresel sorunlardan biridir. İklim değişikliği gezegeni ve gezegende yaşamakta olan bütün canlıların yaşamını tehdit etmektedir. Küresel ısınma, yeryüzü sıcaklığının aşamalı bir şekilde artış göstermesidir. Şehirleşme de küresel ısınmanın ve bağlamında iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden birisidir. İklim değişikliği kentsel ve kırsal alanlarla söz konusu alanlarda yaşamakta olan nüfusu önemli ölçüde olumsuz yönde etkilemektedir. Yapı ve doğal çevre ile toplumsal ve ekonomik yapıda kritik etkileri var olan iklim krizinin şehir planlamasıyla bağlantısının kurulması iklim değişikliği ile mücadele açısından fazlasıyla önem taşımaktadır. Bu bağlamda şehirlerin iklim krizi ile başa çıkma stratejileri geliştirmesi gerekmektedir. Çalışma kapsamında kentleşme, küreselleşme ve iklim değişikliği konu edinilerek, şehirlerin iklim krizi ile baş etme stratejisinin Denizli Büyükşehir Belediyesi bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İklim değişikliklerinin Denizli iline olan etkileri değerlendirildikten sonra Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Climate change is one of the most important global problems facing the world and all living things on Earth. Climate change threatens the planet and the lives of all living things on the planet. Global warming is the gradual increase in the earth's temperature. Urbanization is one of the most important causes of global warming and climate change. Climate change has a significant negative impact on urban and rural areas and the population living in these areas. Establishing the link between the climate crisis, which has critical effects on the built and natural environment, social and economic structure, and urban planning is of great importance in terms of combating climate change. In this context, cities need to develop strategies to cope with the climate crisis. Within the scope of the study, urbanization, globalization and climate change are discussed and it is aimed to evaluate the strategy of cities to cope with the climate crisis in the context of Denizli Metropolitan Municipality. After evaluating the effects of climate change on Denizli province, Denizli Metropolitan Municipality's efforts to combat climate change are mentioned.