The Poetic geography
Şiirsel coğrafya
  1. Tez No: 89692
  2. Yazar: MÜRÜVVET TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Tavır, Şiirsel, Mekan, Zaman, Yalnızlık. iv 11X lüÜEM K^KfilCM, Attitude, Poetic, Time, Space, Work, Isolation. Ill
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET ŞİİRSEL COĞRAFYA Mürüvvet Türkyılmaz Güzel Sanatlar Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mahmut Mutman Mayıs 1 999 Bu çalışmada, Dada ve Sürrealizm akımları, tarihsel, sosyal, ekonomik ve politik durumlarına göre araştırılmıştır ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Özellikle, Sürrealizm akımında bulunan otomatik yazı ve otomatik çizim teknikleri ele alınarak bu tekniklerin, kendi işlerimde kullanım farklılığı açıklanmıştır. Dada, bir tavır olarak incelenmiştir ve Dada'nın işlerimle bağlantısı bu tavır çerçevesinde ele alınmıştır. Bu tavır, sanat ve yaşamı birbirinden ayırmaz. I. Dünya savaşına neden olan ve savaş sonrasında giderek büyüyen olumsuz koşullar, Dada patlamasını beraberinde getirmiştir. Bu patlama, parçalanmış coğrafyanın yarattığı yalnızlık duygusunun bir ifadesidir. Yaşam hızının arttığı ve haritadaki sınırların kaybolduğu bu yüzyılda da benzer parçalanmalar ve benzer yalnızlık duygusu sözkonusudur. Bu noktada, Dada tavrı ile kendi işlerimdeki tavır aynı düzlemde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE POETIC GEOGRAPHY Mürüvvet Türkyılmaz M.F.A. in Fine Arts Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mahmut Mutman May, 1999 In this study, Dada and Surrealism movements are analysed and compared with each other in accordance with historical, social, economical and political conditions. Especially, the techniques of Automatic Writing and Automatic Drawing in Surrealism movement are researched and explained the differences of usage in my works. Dada is analysed as an attitude and the relationship between Dada and my works are handled in the frame of his attitude. This attitude accepts art and life together. The influences of the I. World War bring the exploration of Dada. This exploration implies the feeling of isolation or loneliness in the fragmented geography. The similar conditions are seen n this century which people consume in faster span of life and which all borders have been passed on the map. At this point, Dada attitude and the attitude in my works are analysed on the same level.