Otomatik düşünceler ile kişiler arası iletişim tarzları arasındaki ilişkide ilişki inançlarının rolü
The role of relationship beliefs in the relationship between automatic thoughts and interpersonel communication styles
- Tez No: 896996
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki İnaçları, Otomatik Düşünceler, Kişiler Arası İletişim Tarzları, Romantic Relationship Beliefs, Automatic Thoughts, Interpersonal Communication Styles
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma otomatik düşünceler ile iletişim tarzları arasındaki ilişkide ilişki inançlarının rolünün incelenmesini amaçlamaktadır. Bununla birlikte çalışmanın değişkenlerinin cinsiyet, eğitim durumu, ilişki durumu, ilişki süresi ve sosyoekonomik seviye gibi farklı demografik veriler ile arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesi çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayan 25-45 yaş arası en az altı aydır romantik ilişkisi bulunan 400 katılımcı oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için Kişisel Bilgi Formu, Otomatik Düşünceler Ölçeği, İlişki İnançları Ölçeği ve Kişiler Arası İletişim Tarzları Ölçeği katılımcılara çevrimiçi platformda uygulanmıştır. Çalışmada SPSS 27 yazılımı kullanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda otomatik düşünceler bağımsız değişkeninin iletişim tarzları bağımlı değişkenini anlamlı düzeyde pozitif yönde yordadığı görülmektedir. Aracı değişken olan ilişki inançları değişkeni modele alındıktan sonra bağımsız değişken olan otomatik düşüncelerin iletişim tarzları bağımlı değişkeni üzerindeki yordayıcı etkisini sürdürdüğü sonucuna varılmıştır. Çalışmanın değişkenleri ile demografik veriler arasındaki ilişki litertürdeki çalışmalar ışığında açıklanarak mevcut çalışmanın alanyazına katkı niteliği taşıyacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the role of relationship beliefs in the relationship between automatic thoughts and communication styles. In addition, one of the aims of the study is to examine whether there is a significant relationship between the variables of the study and different demographic data such as gender, educational status, relationship status, relationship duration and socioeconomic level. The sample of the research consists of 400 participants between the ages of 25 and 45 who live in Istanbul and have been in a romantic relationship for at least six months. To collect data, the Personal Information Form, Automatic Thoughts Scale, Relationship Beliefs Scale and Interpersonal Communication Styles Scale were administered to the participants on the online platform. Statistical analyzes were performed in the study using SPSS 27 software. In line with the data obtained from the research, it is seen that the automatic thoughts independent variable significantly positively predicts the communication styles dependent variable. After the relationship beliefs variable, which is the mediator variable, was included in the model, it was concluded that the independent variable, automatic thoughts, continued its predictive effect on the dependent variable of communication styles. It is anticipated that the current study will contribute to the literature by explaining the relationship between the variables of the study and demographic data in the light of studies in the literature.