Batılıların gözünden Sultan II. Abdülhamid dönemi Osmanlı İstanbul'u
From the eyes of the westerners Ottoman İstanbul in the Abdulhamid II era
  1. Tez No: 897107
  2. Yazar: ABDÜLHAMİD ÜSAME TÜTÜNEKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Western Travelers, Istanbul, Social and Cultural Life, Abdulhamid II, Ottoman Society
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Batılı seyyahların Osmanlı topraklarında en çok merak ettikleri şehir hiç şüphesiz İstanbul'dur. Bu şehir Batılılar için hem dini hem tarihi açıdan çok önemli bir konumdadır. Pek çok Batılı seyyah çeşitli sebeplerle İstanbul'a seyahat düzenlemiştir. Seyyahlar yapmış oldukları gezileri günlük, mektup ve hatırat gibi türlerde kaleme almışlardır. Seyyahların bazıları görev sebebiyle bazıları ise sadece seyahat etme maksadıyla İstanbul'a gelmişlerdir. Bu çalışmanın konusu Batılıların Gözünden Sultan II. Abdülhamid Dönemi Osmanlı İstanbul'udur. Bu dönem seçtiğimiz on iki Batılı seyyahın gözlem ve tasvirlerinden yararlanılarak aktarılmaya çalışılmıştır. Bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Seyahatnamelerin kaynak olarak değeri tartışılarak, sosyal tarih çalışmalarına yapmış olduğu katkılardan bahsedilmiştir. Akabinde konu ile alakalı yapılmış çalışmalara değinilerek seyyahların İstanbul'a geliş sebepleri ve güzergahları hakkında malumatlar verilmiştir. İkinci bölüme gelindiğinde tez çalışmasının bel kemiğini oluşturan Batılı seyyahların hayat hikayeleri ve eserleri tanıtılarak Batılı seyyahların anlatımıyla II. Abdülhamid Dönemi Osmanlı İstanbul'unun derinliklerine bir yolculuğa çıkılmıştır. Son olarak üçüncü bölüm de ise Türkler ve İnançları hakkında Batılıların yapmış olduğu yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The city that Western travelers were most curious about in the Ottoman lands is undoubtedly Istanbul. This city is in a very important position for Westerners both religiously and historically. Many Western travelers have organized a trip to Istanbul for various reasons. Travelers wrote their travels in diaries, letters and memoirs. Some of the travelers came to Istanbul due to duty and some only for the purpose of traveling. The subject of this study is Sultan II. Abdülhamid Era is the Ottoman Istanbul. This period has been tried to be conveyed by making use of the observations and descriptions of 12 Western travelers we have chosen. This thesis consists of three parts. In the first chapter, the value of the Travelogues as a source is discussed, and his contributions to social history studies are mentioned. Then, by referring to the studies related to the subject, information is given about the reasons for the travelers' arrival in Istanbul and their routes. When it comes to the second part, the life stories and works of Western travelers, which form the backbone of the thesis, are introduced and the II. A journey into the depths of Ottoman Istanbul during the reign of Abdulhamid begins. Finally, in the third part, the comments made by the Westerners about Turks and their Beliefs are included.