Oryantalistlerin hadislerin yazılması konusundaki görüşleri ve hadislerin yazılmasına dair rivâyetlerin değerlendirilmesi
Opinions of orientalis on the writing of hadiths and evaluation of narrations about the writing of hadiths
  1. Tez No: 897449
  2. Yazar: NİHAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Hz. Peygamber, Hadislerin Yazımı, Oryantalist, Hadith, Hz. Prophet, Writing of Hadiths, Orientalist
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Hz. Peygamber'in hadislerinin ilk başta ezberlenip şifahî olarak aktarıldığı bir gerçektir. Ancak Hz. Peygamber'den hadislerin yazılmanın nehyine ve iznine dair rivâyetlerin bulunması, hadislerin muhafazası ve aktarımında yazının kullanılıp-kullanılmadığına dair farklı görüşlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Genel olarak İslam kültüründe var olan hakim görüş; vahyin ilk yıllarında bütün dikkatlerin Kur'an'a çevrilmesi, Kur'an dışında yazılan malzemenin Kur'an'a karışmasının engellenmesi için hadislerin yazımının nehyedildiği, sonraki yıllarda ise bu endişelerin ortadan kalkmasından sonra hadis yazımının serbest bırakıldığı ve bazı hadislerin yazıldığı şeklindedir. Hadislerin yazılmasıyla ilgili yukarıda zikredilen Hz. Peygamber'in tavrından dolayı oryantalistlerce hadislerin yazılması konusunda farklı fikirler ortaya konulmuştur. Onların bir kısmı hadislerin Hz. Peygamber döneminden itibaren yazıldığını kabul ederken bir kısmı ise hadislerin Hz. Peygamber'den çok sonra hicrî 2. veya 3. asırda yazılı kayıt altına alındığını savunmakta, diğer bir kısım ise konuyu Yahudi sözlü-yazılı geleneğine benzetmektedir. Oryantalistlerce ortaya atılan diğer dir iddia ise hadis yazım tartışmasının ehl-i hadis ile ehl-i rey arasında ortaya çıkan çekişmeler sonucu ortaya çıktığıdır. Bu tezde oryantalistlerin hadis yazımı konusundaki görüşleri ortaya konularak kritize edilmiş ve Hz. Peygamber'den hadislerin yazımına dair rivâyetlerin senet ve metin tenkitlerine yer verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is a fact that the hadiths of the Prophet were first memorized and transmitted orally. However, the existence of narrations from the Prophet regarding the prohibition and permission of writing hadiths has led to the emergence of different opinions about whether writing was used in the preservation and transmission of hadiths. In general, the dominant view in Islamic culture is; It is stated that in the first years of revelation, all attention was directed to the Quran and the writing of hadiths was prohibited in order to prevent material written outside the Quran from mixing with the Quran, and in the following years, after these concerns disappeared, the writing of hadiths was allowed and some hadiths were written. Due to the above-mentioned attitude of the Prophet Muhammad regarding the writing of hadiths, different ideas have been put forward by orientalists regarding the writing of hadiths. While some of them accept that the hadiths were written down from the time of the Prophet Muhammad, some argue that the hadiths were recorded in writing in the 2nd or 3rd century Hijri, long after the Prophet Muhammad, while others liken the issue to the Jewish oral-written tradition. Another claim put forward by orientalists is that the hadith writing debate emerged as a result of the conflicts between the people of hadith and the people of ray. In this thesis, the views of orientalists on the writing of hadiths were revealed and criticized, and an attempt was made to include the text and text criticisms of the narrations about the writing of hadiths from the Prophet Muhammad.