Ahmet Mithat'ın romanlarında sınırlar ve sınıraşımları
Boundaries and transgressions in Ahmet Mithat's novels
- Tez No: 897590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KÖROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Ahmet Mithat'ın romanları biçimsel ve içeriksel özellikleri itibarıyla hem Tanzimat Dönemi hem de Osmanlı modernleşmesi üzerinde düşünme imkânı sunar. Bu tez çalışması, on dokuzuncu yüzyılın sonuna doğru Osmanlı toplumu için yazınsal, sosyal ve siyasal sınıraşımının ne anlama geldiğini, nasıl tanımlandığını; sınırların ve sınır dışının nasıl çizildiğini araştırmak üzere Ahmet Mithat'ın romanlarını incelemeyi hedefler. Osmanlı İmparatorluğu'nu birçok yönden radikal bir şekilde etkileyen modernleşmenin edebiyat alanına da sirayet ettiği bu dönem, modern Türkçe edebiyat söyleminin kurulmaya başladığı tarihsel bir dönemeçtir. Dolayısıyla, bu çalışma hem politik olarak iktidara yakın olan hem de yazınsal olarak merkezi kuran isimlerden biri olan Ahmet Mithat'ın romanlarının ışığında, sınıraşımı kavramının yazınsal alanda sunduğu imkânları sorgulayarak erken dönem Türkçe romanlarda anlatısal yapıyı analiz etmeye çalışır. Bu doğrultuda, sınıraşımı kavramı teorik bir araç olarak işlevselleştirilirken Ahmet Mithat romanlarının türsel özellikleri bağlamında değerlendirilmesi amaçlanır. Romanlardaki anlatısal sınırların estetiği, kişileri, kurgusal yapıyı ve belki de daha önemlisi roman türünü şekillendirdiği iddia edilir. Sonuç olarak, Ahmet Mithat'ın romanları ve romancılık anlayışıyla ilgili yazdıkları mercek altına alınarak kurmaca dünyasında etkili olan yazınsal sınırlar ve değerler sistemi bütüncül olarak ortaya çıkarılır.
Özet (Çeviri)
Ahmet Mithat's novels, through their formal and thematic features, present a framework for reflecting on both the Tanzimat and Ottoman modernization. This dissertation aims to analyze Ahmet Mithat's novels to examine what literary, social, and political transgression meant for Ottoman society at the end of the nineteenth century. This period, during which modernization radically affected the Ottoman Empire in many ways, marks a historical turning point of modern Turkish literature. Therefore, this study attempts to analyze the patterns of narrative structure in early Turkish novels by questioning the possibilities offered by the concept of transgression in light of Ahmet Mithat's novels. In this context, the concept of transgression is utilized as a theoretical tool to explore the potential it presents in the literary field, particularly within the narrative structures of Ahmet Mithat's novels. It is asserted that the narrative boundaries in the novels, along with their aesthetics, shape characters, narratological elements, fictional structure, and arguably more crucially, the very nature of the novel as a genre. As a result, by delving into Ahmet Mithat's novels and his understanding of fictional narrative, the study brings to light the literary boundaries and principles that effectively operate within his fictional world.
Benzer Tezler
- The idea of self-reliant individuals: Imagining diligent heroes in Late Ottoman fiction
Kendi ayakları üzerinde duran bireyler fikri: Geç Dönem Osmanlı kurgu metinlerinde gayretli kahramanları hayal etmek
ALİ ATAKAN EROL
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Tarihİstanbul Medeniyet ÜniversitesiUluslararası Osmanlı Çalışmaları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSMAİL HAKKI KADI
- Ahmet Mithat'ın romanlarında eşya isimleri
Ahmet Mithat?s novels
ZEHRA AKBUNAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
Türk Dili ve EdebiyatıSakarya ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. MUSA AKSOY
- Fatma Aliye Hanım'ın romanlarında kadın sorunu
The woman question in Fatma Aliye Hanım's novels
FİRDEVS CANBAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Türk Dili ve Edebiyatıİhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiTürk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. LAURENT MİGNON
- Ahmet Midhat'ın Hasan Mellâh ve Zeyl-i Hasan Mellâh romanlarında dizisellik, etki ve uyarlama
Seriality, influence and adaptation in Ahmet Mithat's novels Hasan Mellâh and Zeyl-i Hasan Mellâh
ARİF CAN TOPÇUOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
DilbilimBoğaziçi ÜniversitesiYeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL KÖROĞLU
- Türk romanında mahalle algısı (Ahmet Mithat Efendi, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Halide Edip Adıvar)
The perception of neighbourhood in the Turkish novel (Ahmet Mithat Efendi, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Halide Edip Adıvar)
GÖKAN ÖZKUK