أمراض القلوب في ضوء القرآن الكريم ةَّ ية موضوع د ارسة تأصي
Kur'an-ı kerim ışığında kalp hastaliklari - tematik ve özgün bir çalişma
  1. Tez No: 897916
  2. Yazar: AMİNE AĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULSELAM YUSUF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Archive
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Tefsir, Kalp, Hastalık, Kalp Sağlığı, The Holy Qur'an, Interpretation, Heart, Illness, Heart Health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Yaptığım araştırmayla toplumlarımızda var olan, bireyin ve milletin sağlığını etkileyen kalp hastalıklarına, düşmanlarına karşı gücünün, metanetinin ve uyumunun boyutuna ışık tutmak istedim. Tümevarımsal yaklaşımın yanı sıra betimleyici ve analitik yaklaşımları da takip ederek kalp hastalıkları, kalbi Allah'tan alıkoyan blokaj, şeytanın kalbe girişleri, kalp hastalıkları başlığı altında yer alan terimleri açıkladım. Kalplerin tevazuları, kalbin fetihleri, nefislerin çeşitleri, kalplerin özellikleri, kalp hastalıklarının çeşitleri, kalp hastalıklarının sebepleri ve kalplerin hayatı, kalp ilaçlarının çeşitleri ve kalbe etkileri, hastalığın hastanın ve hasta olanların hayatına etkileri, hasta kalpleri tedavi etmenin Müslümanın dünya ve ahiret hayatındaki önemi, kalp sağlığının birey ve toplum üzerindeki etkileri anlatılmaktadır. Hiç şüphe yok ki kalp hastalıkları, fiziksel hastalıklardan daha az önemli ve ölümcül değildir, hatta onlardan daha büyük ve daha derin bir etkiye sahip olabilir. Çünkü kalp hastalığı, bundan muzdarip olan kişinin düşüncesini ve ahlakını etkiler ve kişi hastalığının farkında olduğunu ve konunun ciddiyetinin buradan kaynaklandığını, çünkü kalp hastalığının mutluluk ve sevincin ya da mutsuzluk ve üzüntünün yeri olan kalpte yer aldığını, etkilerinin, sonuçlarının ve yansımalarının o yöne yönelik olduğunu, hayatına yansır: mutluluk ve sefalet, neşe ve üzüntü, iyi ve kötü, olumlu ve olumsuz. Bu araştırmayı tercih ederek, Cenab-ı Hakk'ın, toplumlarımızda yaygın olan ve hayatımıza büyük etkisi olan kalp hastalıklarını tedavi etme yeteneği ile beni ödüllendirmesini amaçladım. Kaç tane kıskanç ve kinci insan zehir saçmış, kinlerini çıkarmıştır. Birçok insanın huzurunu bozdu, dinlenmelerini bozdu. Ulaştığım en önemli bulgulardan biri, Kur'an-ı Kerim'in amaçlarından birinin, insanın kalbine ve manevî yönüne dikkat çekmek olduğu ve bedenlerde olduğu gibi kalplerin de manevî ve ahlâkî hastalıklarının olduğu ve niteliklerinin olduğunu, yaşam ve ölümlerinin olduğunu, bu son ikisinin sebeplerinin olduğunu, kalp hastalıklarının türleri olduğunu ve ilaçlarının da bulunduğunu araştırmada, kalp ve manevi konulara daha fazla önem verilerek daha fazla özen gösterilmesi önerildi. Manevi kültürü yaymak için seminer ve konferanslar vermek, insanları Kur'an-ı Kerim'in kalb ve manevî yönleri konusunda bilinçlendirmek, İslami ilimlerdeki araştırmacıları kalb ve manevî alanda yazmaya teşvik etmek ve bunları Kur'an-ı Kerim'e bağlamak ve Peygamber'in sünneti ve bu konunun hukuki dayanağı üzerinden kalp sağlığı kavramının geliştirilmesi ve bu amaca yönelik araştırma ve yayınların çeşitli sosyal medya platformlarında yayınlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
Through my research, I wanted to shed light on the heart diseases that exist in our societies, which in turn affect the health of the individual and the nation, and on the extent of his strength, steadfastness, and cohesion in the face of his enemies, by following the descriptive and analytical approaches, in addition to the inductive approach, and I clarified the terms that fall under the heading of heart diseases, and blocking. Which prevents the heart from God, the entrances of Satan to the heart, the jurisprudence of the modesty of hearts, the conquests of the heart, the types of souls, the characteristics of hearts, the types of heart diseases, the causes of heart disease and the life of hearts, the types of heart medications, and the effect of heart disease on the life of the patient and on those who suffer from it. About it, the effects of treating sick hearts, the importance of heart health in the worldly and afterlife life of a Muslim, and the fruits of sound hearts on the individual and society. There is no doubt that heart diseases are no less important and deadly than physical diseases, and may even have a greater and deeper impact than them, because heart disease affects the thinking and morals of the person who suffers from it, and he may not be aware of his illness, and from here stems the seriousness of the issue, since heart disease is located in the heart, which is the place of happiness and joy or Unhappiness and sadness, its effects, results, and repercussions are directed towards that direction, and are reflected in his life: happiness and misery, joy and sadness, good and evil, positive and negative. By choosing this research, I aimed for God Almighty to reward me with the capacity to treat heart diseases that are widespread in our societies and have a great impact on our lives. How many envious and spiteful people have spread their poison, taken out their grudges, and disturbed the peace of mind of many people and disturbed their rest. One of the most important findings that I reached is that one of the purposes of the Holy Qur'an is to pay attention to the heart and spiritual side of man, and that hearts have spiritual and moral diseases, just as bodies have diseases, and that they have qualities, and that they have life and death, and these last two have causes, and that heart diseases have types, and they also have medicines. The research recommended giving more care and attention to heart and spiritual issues, by holding more seminars and lectures to spread spiritual culture, making people aware of the heart and spiritual aspects of the Holy Qur'an, and encouraging researchers in the Islamic sciences to write in the heart and spiritual field, and linking them to the Holy Qur'an and the Sunnah of the Prophet. And enhancing the concept of heart health through the legal foundation of this issue, and publishing research and publications that are useful for this purpose on various social media platforms.