Aerobic oxidation of alcohols catalyzed by an efficient heterogeneous mixed metal hydroxide catalyst
Etkili bir heterojen karışık metal hidroksit katalizörü tarafından katalizlenen alkollerin aerobik oksidasyonu
- Tez No: 898123
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aerobik alkol oksidasyonu, karışık metal hidroksit katalizörü, benzhidrol, toprakta bol bulunan metal, benzil alkol, 1-feniletanol, Aerobic alcohol oxidation, mixed metal hydroxide catalyst, benzhydrol, earth abundant metals, benzyl alcohol, 1-phenylethanol
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Aerobik alkol oksidasyonu, hem akademik araştırmalarda hem de ilaç, kozmetik ve gıda gibi birçok endüstride kullanılan organik kimyanın önemli reaksiyonlarından biridir. Alkol oksidasyonunun sonucunda oluşan aldehitler, karboksilik asitler ve ketonlara akademik araştırma ve endüstride ara ürün veya son ürün olarak rastlanmaktadır. Ancak bugüne kadar geliştirilen bazı oksidasyon yöntemlerinin pahalı olması, insan sağlığına ve çevreye zarar vermesi, sürdürülebilirliğinin düşük olması gibi dezavantajları bulunmaktadır. Bu nedenle bu dezavantajlardan kaçınılarak Fe0.6Mn0.4(OH)x karışık metal hidroksit katalizörü Özensoy ve Türkmen araştırma grupları tarafından yapılan ortak bir çalışma kapsamında geliştirildi ve ilk olarak C-H aktivasyon reaksiyonunda kullanıldı ve başarılı sonuçlar verdi. Bu projede alkol oksidasyon reaksiyonları aynı katalizör kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Benzhidrolden benzofenona dönüşüm model reaksiyonuyla optimize edilmiş reaksiyon koşulları bulundu. Daha sonra benzhidrole bağlı farklı elektron çekici ve verici gruplara sahip substratlar test edildi. Benzil alkol ve 1-feniletanol türevleri de bir sonraki aşamada test edildi. Son olarak kinetik izotop etkisi deneyi ve çeşitli kontrol deneyleri yapılarak katalizörün çalışma mekanizması hakkında bilgi edinilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Aerobic alcohol oxidation is one of the important reactions of organic chemistry used both in academic research and in many industries such as medicine, cosmetics and food. Aldehydes, carboxylic acids and ketones resulting from alcohol oxidation are encountered as intermediates or final products. However, some oxidation methods developed to date have drawbacks such as expensiveness, being hazardous to human health and the environment, and having low sustainability. For this reason, Fe0.6Mn0.4(OH)x mixed metal hydroxide catalyst was developed in a collaborative work by the Ozensoy and Türkmen research groups by avoiding these drawbacks and was first used in the C-H activation reaction giving successful results. In this project, alcohol oxidation reactions were carried out using the same catalyst. Optimized reaction conditions were found by the model reaction of conversion from benzhydrol to benzophenone. Then, substrates with different electron withdrawing and donating groups attached to benzhydrol were tested along with benzyl alcohol and 1-phenylethanol derivatives. Finally, an attempt was made to obtain information about the working mechanism of the catalyst by performing a kinetic isotope effect experiment and various control experiments.