Pediatrik solid tümör vericilerden toplanan CD34+ ve CD34+CD133+ karakterli kök hücre oranlarının mobilizasyon ve klinik sonuçlarla ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of CD34+ and CD34+CD133+ stem cell ratios collected from pediatric solid tumor donors with mobilization and clinical results
- Tez No: 898153
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAVUZ KÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Engrafman, Kök Hücre, Solid Tümör, Engraftment, Stem Cell, Solid Tumor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
PEDİATRİK SOLİD TÜMÖR VERİCİLERDEN TOPLANAN CD34+ ve CD34+CD133+ KARAKTERLİ KÖK HÜCRE ORANLARININ MOBİLİZASYON VE KLİNİK SONUÇLARLA İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Gonca GÜNAY Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü İmmünoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Mayıs 2024 Danışman: Prof. Dr. Mustafa Yavuz KÖKER ÖZET Çocukluk döneminde tanımlanan solid tümörler bu yaş grubunda oluşan kanserlerinin önemli bir kısmını oluşturur. Çalışmamızda çocukluk çağında solid tümör tanısı alan hastalara uygulanan kök hücre miktarı ve kök hücre özelliğinin nakil sonrası engrafman oluşumuna etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla kemik iliği nakil planlanan nöroblastom ve diğer solid tümör tanılı beş kadın beş erkek olmak üzere toplam 10 hastanın Erciyes Üniversitesi Mehmet Kemal Dedeman Hematoloji Onkoloji Hastanesi Aferez Ünitesinde toplanan otolog kök hücrelerinde CD34+ ve CD34/CD133+ sayımı akım sitometri kullanılarak yapıldı. Tedavi süreci izlenerek engrafman süreleri belirlendi. Hastalara uygulanan ortalama CD34+ kök hücre miktarının 5,84*106/kg ve CD133+ kök hücre miktarı ise 4,79*106/kg olarak bulundu. Hastalara uygulanan kök hücre miktarı >5*106/kg olduğu durumda ortalama nötrofil engrafman süresi 11 gün, ortalama platelet engrafman süresi ise 19 gün olarak bulundu. Çalışma sonuçlarımız CD34+ kök hücrelerin %82'sinde CD133+ ekspresyonu olduğunu ve CD34 ekspresyonu ile kök hücre sayımında CD133 ekspresyon ölçümünün sağlıklı ve başarılı bir nakil için destekleyici olarak kullanılabilirliği gösterildi.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP OF CD34+ AND CD34+CD133+ STEM CELL RATIOS COLLECTED FROM PEDIATRIC SOLID TUMOR DONORS WITH MOBILIZATION AND CLINICAL RESULTS Gonca GÜNAY Erciyes University, Institute of HealthSciences Department of Immunology Master of Science Thesis, May 2024 Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Yavuz KÖKER ABSTRACT Solid tumours diagnosed in childhood constitute a significant portion of cancers in this age group. In our study, we aimed to investigate the effect of stem cell quantity and stem cell characteristics on engraftment formation after transplantation in patients diagnosed with solid tumours in childhood. For this purpose, CD34+ and CD34/CD133+ counts were performed by flow cytometry in autologous stem cells collected in the Apheresis Unit of Erciyes University Mehmet Kemal Dedeman Hematology Oncology Hospital in a total of 10 patients (5 females and 5 males) with neuroblastoma and other solid tumours. Engraftment times were determined by monitoring the treatment process. The average amount of CD34+ stem cells administered to the patients was 5.84*106/kg and the amount of CD133+ stem cells was 4.79*106/kg. When the amount of stem cells administered to the patients was >5*106/kg, the average neutrophil engraftment time was found to be 11 days and the average platelet engraftment time was 19 days. Our results showed that CD133+ expression was present in 82% of CD34+ stem cells and that CD133 expression measurement in stem cell counting with CD34 expression can be used as a support for a healthy and successful transplantation.