Emirdağ folkloru
Emirdağ folklore
- Tez No: 898168
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Emirdağ ilçesi, halkbilimi, halk edebiyatı, kültür, Emirdag district, folklore, folk literature, culture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 430
Özet
Afyonkarahisar ili içerisinde yurtdışına en fazla göç veren ilçelerden biri Emirdağ'dır. Bu göçler, teknolojinin gelişmesi ve küreselleşen dünya ilçenin geleneksel folklor unsurlarını yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır. Folklor, bir ülke ya da belirli bir bölge halkına ilişkin maddi ve manevi alanlardaki kültürel ürünleri konu edinen, bunları kendine özgü yöntemlerle derleyen, sınıflandıran, çözümleyen, yorumlayan ve son aşamada birleşime vardırmayı amaçlayan bir bilim dalıdır. Yaşanılan bölgenin folklorunu ve kültürel özelliklerini tanıtmak, bölgede bulunan halk bilimcilerin en temel görevidir. Araştırmanın amacı; kültürel zenginliğiyle birçok esere konu olan Emirdağ ilçesini tanıtmak ve ilçenin, halk edebiyatı ve halkbilimi unsurlarını derlemek, derlenen malzemeleri ilgili kaynaklarla değerlendirerek yeni bulgular elde etmektir. Bu kapsam da Emirdağ ilçesi, ilçeye bağlı Davulga ve Gömü Belediyeleri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Yazılı, sözlü ve elektronik kaynaklardan yararlanılan bu araştırma da gözlem metoduyla birlikte yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak, ses kaydı yoluyla derleme yapılmıştır. Sonuç olarak Emirdağ ilçesi hakkında genel bilgiler, ilçenin halk edebiyatı manzum, mensur, serbest türleri ve ilçenin halk bilgisi konularında yeni bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Emirdağ is one of the districts with the highest emigration abroad within Afyonkarahisar province. These migrations, the development of technology and the globalizing world have put the traditional folklore elements of the district in danger of extinction. Folklore is a branch of science that deals with the cultural products in the material and spiritual fields of the people of a country or a certain region, compiles, classifies, analyzes and interprets them with its own methods and aims to unify them in the final stage. Introducing the folklore and cultural characteristics of the region is the main duty of folklorists in the region. The purpose of the research; The aim is to introduce Emirdağ district, which is the subject of many works with its cultural richness, and to compile the folk literature and folklore elements of the district, and to obtain new findings by evaluating the compiled materials with relevant sources. In this context, Emirdağ district, Davulga and Gömü Municipalities of the district constitute the population of the research. In this research, written, oral and electronic sources were used, and the compilation was made through audio recording, using the semi-structured interview technique along with the observation method. As a result, new findings were obtained on general information about Emirdağ district, the verse, prose and free genres of the district's folk literature and the folk knowledge of the district.