Enine sarılmış kolonların eksenel yük altındaki davranışı
Behavior of transverse wrapped columns under axial load
- Tez No: 898324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİDE KABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eksenel yük, FRP, güçlendirme, kolon, TRM, yanal sargı, Axial load, FRP, column, transverse wrapped, TRM, strengthing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Betonarme binaların güçlendirilmesi ile ilgili yeni yöntemlerin araştırılması dikkat çeken bir konudur. Özellikle, son yıllarda yapılan çalışmalarda FRP (Fiber Takviyeli Polimer) ile güçlendirmeye alternatif olarak TRM (Tekstil ile Güçlendirilen Harç) gibi malzemelerin güçlendirmede etkinliğinin araştırılması üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu çalışmanın amacı, betonarme kolonların yenilikçi malzemelerle eksenel yük kapasitesinin artırılması ve güçlendirme detaylarının deneysel olarak davranış üzerindeki etkinliğinin ortaya konulmasıdır. Betonarme (BA) kolonlar, binanın en önemli yapı elemanlarıdır. Bu nedenle gerekli görüldüğü durumlarda güçlendirilmesi son derece önemlidir. Tez çalışması kapsamında, kısa kare kolon elemanların hem FRP hem de yenilikçi bir malzeme olan TRM kullanılarak güçlendirilmesinin eksenel yük taşıma kapasitesi üzerindeki etkinliği araştırılmıştır. Çalışmanın içeriği iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda (Çalışma 1) piyasada çokça uygulanan bir teknik olan FRP ile güçlendirmede kullanılan detayların davranış üzerindeki etkinliği incelenmiş ve en etkin uygulama detayları belirlenmiştir. İkinci kısımda (Çalışma 2) ise hem Çalışma 1 ile detayları belirlenen FRP hem de teknik şartnamesindeki gibi uygulanan TRM ile güçlendirmenin sonuçlar üzerindeki etkinliği karşılaştırılmıştır. Her iki kısımdaki incelemeler için kesit boyutları 150 mm ve yüksekliği 300 mm olan otuz üç adet kare betonarme kolon eleman üretilmiş ve güçlendirilmiştir. Tüm numuneler eksenel yük altında deneye tabi tutulmuştur. Deneylerin sonucunda numunelere ait eksenel yük ve eksenel kısalma grafikleri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
The investigation of new methods for reinforcing reinforced concrete buildings is a popular topic, particularly in recent years, there has been a focus on researching the effectiveness of materials such as Fiber Reinforced Polymer (FRP) as an alternative to TRM (Textile Reinforced Mortar) for reinforcement. The aim of this study is to experimentally demonstrate the increase in axial load capacity of reinforced concrete columns using innovative materials and to determine the effectiveness of reinforcement details. Reinforced concrete (RC) columns are essential elements that support buildings; therefore, reinforcing them when necessary is extremely important. Within the framework of this thesis study, the effectiveness of both FRP and TRM in increasing axial load-carrying capacity has been investigated for short square column members. The content of the study consists of two main parts. In the first part (Study 1), the effectiveness of details commonly used in FRP strengthening techniques, which are widely applied in practice, was examined, and the most effective application details were determined. In the second part (Study 2), both the results obtained from Study 1 - which determined effective FRP details - and those obtained from TRM reinforcement applied according to technical specifications were compared. For both parts' investigations, thirty-three square RC column specimens measuring 150 mm by 300 mm were produced and strengthened. All specimens were subjected to axial loading experiments to obtain stress-strain diagrams. The resulting data was then compared.