Beden eğitimi ve spor öğretmenleri ile öğretmen adaylarının eğitim felsefesi inançlarının incelenmesi
Investigation of the educational philosophy beliefs of physical education and sports teachers and teacher candidates
- Tez No: 898455
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİLŞAD MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden eğimi ve spor öğretmeni, Öğretmen adayı, Felsefe, Eğitim felsefesi inançları, Beden eğitimi ve sporda felsefe, Physical education and sports teacher, Teacher candidate, Philosophy, Educational philosophy beliefs, Philosophy in physical education and sports
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada Sakarya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve Tekirdağ illerinde MEB'e bağlı okullarda görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenleri ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin Spor Bilimleri Fakültesinde Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde okuyan öğretmen adaylarının eğitim felsefesi inançları çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmış olup, çalışmaya 554 öğretmen ve 528 öğretmen adayı katılmıştır. Verilerin toplanmasında beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının demografik bilgileri“ kişisel bilgi formu”ile elde edilirken, eğitim felsefesi inançlarını belirlemek için ise Yılmaz, Altınkurt ve Çokluk (2011), tarafından geliştirilen“Eğitim İnançları Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek 40 maddeden ve 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Bu alt boyutlar ise İlerlemecilik, Varoluşçuluk, Yeniden Kurmacılık, Daimicilik ve Esasicilik'tir. Araştırmada verilerin normal dağılımını kontrol etmek amacıyla eğitim felsefeleri alt boyutlarının çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiş olup ve -1 ile +1 arası değerler aldığından, normal dağılım gösterdiği varsayılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerde ikili karşılaştırmalarda bağımsız gruplar t testi, ikiden fazla grupların karşılaştırılması için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) istatistiksel testleri kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının benzer şekilde en çok varoluşçuluk eğitim felsefesine eğilim gösterdikleri, en az ise esasicilik eğitim felsefesine eğilim gösterdikleri bulunmuştur. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin eğitim felsefesi inançlarında cinsiyete, eğitim düzeyine, kıdem yılına ve uzman oldukları spor branşlarına göre anlamlı farklılık görülürken, görev yaptıkları okul düzeyi, görev yaptıkları okul türü ve görev yaptıkları şehir türüne göre anlamlı farklılık görülmemiştir. Öğretmen adaylarının eğitim felsefesi inançları ise cinsiyete, öğrenim gördükleri sınıf düzeyine, lisanslı sporcu olma durumuna, lisanslı olarak yaptıkları spor türüne göre anlamlı farklılık görülürken, öğrenim gördükleri üniversiteye göre ve mezun oldukları lise türüne göre anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Beden eğitimi ve spor öğretmenleri ile öğretmen adaylarının eğitim felsefesi inançları karşılaştırıldığında ise, ilerlemecilik, varoluşçuluk ve yeniden kurmacılık eğitim felsefeleri alt boyutlarında öğretmen adayları lehine anlamlı bir farklılık görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the educational philosophy beliefs of physical education and sports teachers working in schools affiliated with the Ministry of Education in Sakarya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, and Tekirdağ provinces, as well as teacher candidates studying in the departments of physical education and sports teaching in the faculties of sports sciences at Sakarya University of Applied Sciences, Bursa Uludağ University, Kocaeli University, Balıkesir University, and Tekirdağ Namık Kemal University, were examined according to various variables. The research utilized a descriptive survey design, with 554 teachers and 528 teacher candidates participating in the study. While demographic information of physical education and sports teachers and teacher candidates was obtained with a“personal information form”in collecting data; For determining educational philosophy beliefs was used“Education Beliefs Scale”developed by Yılmaz, Altınkurt and Çokluk in (2011). The scale consists of 40 items and 5 sub-dimensions. These sub-dimensions are Progressivism, Existentialism, Reconstructionism, Perennialism and Essentialism. In order to check the normal distribution of the data, skewness and kurtosis values of the sub-dimensions of educational philosophies were analysed and it was assumed that the data showed normal distribution since they took values between -1 and +1. In the data obtained in the study, independent groups t test was used for pairwise comparisons and one-way analysis of variance (ANOVA) statistical tests were used for comparing more than two groups. The significance level in the study was determined as 0.05. According to the findings obtained from the research, it was found that physical education and sports teachers and teacher candidates similarly tended most towards existentialism educational philosophy beliefs, and least towards essentialism educational philosophy beliefs. While there were significant differences in the educational philosophy beliefs of physical education and sports teachers according to gender, education level, seniority and sports branches in which they specialised , there was no significant difference in their educational philosophy beliefs according to the level of school, the type of school, and the type of city they worked in. While there was a significant difference in the educational philosophy beliefs of teacher candidates according to their gender, grade level, status of being a licensed athlete, and the type of sports they do as a licensed athlete, however there was no significant difference according to the university they study at and the type of high school they graduate from. When comparing the educational philosophy beliefs of physical education and sports teachers with those of teacher candidates, significant differences were observed in favor of the teacher candidates in the sub-dimensions of Progressivism, Existentialism, and Reconstructivism educational philosophies.