Cerrahi hemşirelerinin profesyonel değerleri ile brikolaj aktivitelerinin ve bireysel yenilikçilik davranışlarının incelenmesi
Examination of Surgical Nurses' Professional Values, Bricolage Activities and Individual Innovation Behaviors
- Tez No: 898469
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÇEÇEN ÇAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel değerler, Brikolaj aktivitesi, Bireysel yenilikçilik, İnovasyon, Cerrahi hemşiresi. 2024, 71 sayfa, Professional values, Bricolage activity, Individual innovation, Innovation, Surgical nurse. 2024, 71 pages
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Araştırma cerrahi hemşirelerinin profesyonel değerleri ile brikolaj aktivitelerinin ve bireysel yenilikçilik davranışlarını belirlemek amacıyla planlandı Gereç yöntem: Çalışma tanımlayıcı kesitsel tiptedir. Araştırmaya Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesindeki cerrahi klinikler, ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri ve acil servisinde çalışan 200 hemşire alındı. Veriler Hemşire Tanılama Formu, Hemşirelerin Profesyonel Değerleri, Brikolaj Aktiviteleri ve Bireysel Yenilikçilik Ölçekleri ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Verilerin analizinde, demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı ve tanımlayıcı istatistikler yapıldı. Verilerin normal dağılıma uygunluğuna Kolmogorov Simirnov normallik testi ile bakıldı. Veriler normal dağılım göstermediğinden Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamasının 31,87±6,38, %69'unun kadın, %52'sinin lisans mezunu, %39,5'inin 11-20 yıl arasında meslekte çalıştığı, %77'sinin mesleği isteyerek seçtiği saptandı. Hemşirelikte profesyonel değerleri ölçeği (HPDÖ) ortalama puanı 120,61±22,10, brikolaj aktiviteleri ölçeği ortalama puanı 32,17±4,73, bireysel yenilikçilik ölçeği ortalama puanı 65,18±8,20 olarak belirlendi. Hemşirelerin profesyonel değerleri ölçeği ve alt boyutları ile brikolaj aktiviteleri ölçeği arasında pozitif yönde orta düzeyde korelasyon olduğu bulundu. Hemşirelerin profesyonel değerleri ölçeği alt boyutları ve bireysel yenilikçilik ölçeği (BYÖ) arasında pozitif yönde zayıf korelasyon olduğu saptandı. Sonuç: Yapılan istatistik analizler sonucunda; Profesyonel değerleri ortalama puanı ve alt boyutlarının ortalama puanı yüksek olan hemşirelerin, brikolaj aktiviteleri ortalama puanının yüksek olduğu saptandı. Hemşirelikte profesyonel değerleri, sorumluluk, insan onuru, harekete geçme ve otonomi boyutları ile fikir önderliği ve risk alma alt boyutları arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki bulundu. Hemşirelikte profesyonel değerleri ve alt boyutları ile bireysel yenilikçilik ölçeği arasında pozitif yönde zayıf düzeyde ilişki bulundu.
Özet (Çeviri)
Purpose: The research was planned and implemented to determine the professional values, bricolage activities and individual innovation behaviors of surgical nurses. Materials and Methods: The study is of descriptive cross-sectional type. 200 nurses working in surgical clinics, operating rooms, intensive care units and emergency rooms at Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital were included in the research. Data were collected with the Nurse Identification Form, Nurses' Professional Values, Bricolage Activities and Individual Innovativeness Scales. SPSS 22.0 package program was used to evaluate the data. In the analysis of the data, number percentage distribution and descriptive statistics were performed to describe demographic characteristics. The suitability of the data for normal distribution was checked with the Kolmogorov Simirnov normality test. Since the data did not show a normal distribution, Mann Whitney U was evaluated using the Kruskal Wallis test and Spearman correlation analysis. Results: The average age of nurses is 31.87±6.38, 69% are women, 52% have a bachelor's degree, 39.5% have worked in the profession for 11-20 years, 77% chose the profession willingly. The professional values scale in nursing mean score was determined as 120.61±22.10, the bricolage activities scale mean score was 32.17±4.73, and the individual innovation scale mean score was 65.18±8.20. It was found that there was a moderate positive correlation between the nurses' professional values scale and its sub-dimensions and the bricolage activities scale. It was found that there was a weak positive correlation between the sub-dimensions of the nurses' professional values scale and the individual innovation scale. Conclusion:As a result of the statistical analysis: It was determined that the nurses whose professional values average score and sub-dimensions average score were high had a high average score of bricolage activities. A moderate positive relationship was found between professional values in nursing, responsibility, human dignity, action and autonomy dimensions and opinion leadership and risk taking sub-dimensions. A weak positive relationship was found between professional values and sub-dimensions in nursing and the individual innovation scale.