Maksimal kuvvet antrenmanlarındaki farklı kasılma çeşitlerinin kas kuvveti ve kas hipertrofisi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of different contraction types in maximal strength training on muscle strength and muscle hypertrophy
- Tez No: 898662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Eksantrik, Hipertrofi, Konsantrik, Kuvvet, Statik, Eccentric, Hypertrophy, Concentric, Strength, Static
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı maksimal kuvvet antrenmanlarındaki farklı kasılma çeşitlerinin kas kuvveti ve kas hipertrofisi üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya gönüllük esas alınarak Iğdır ilinden 18-27 yaş arası daha önce düzenli kuvvet antrenmanı yapmış 45 erkek sporcunun katılması planlanmıştır. Hipertrofi gelişimi için ön kol çevresi, bacak çevresi, kalf çevresi ve göğüs çevresi ölçülüp ayrıca leg extension curl, leg hamstring curl, butterfly, push down ve lat pull down aletleri kullanılarak kuvvet testi uygulanmıştır. Bu çalışma rastlantısal düzende dizayn edilmiş 15'er kişilik 3 farklı grupla gerçekleştirilmiştir. Çalışma öncesi bütün katılımcıların 1 RM değerleri belirlenmiştir. Yapılan ön değerlendirmeden sonra katılımcılar genel kuvvet ortalamaları yani 1 RM değerleri benzer olacak şekilde statik kasılma (n1), eksantrik kasılma (n2) ve konsantrik kasılma (n3) olmak üzere 3 farklı deney grubuna ayrılmıştır. Yapılan çalışmada her katılımcı grubu için uygulanan antrenmanların sıklığı 6 hafta boyunca haftada 2 gün antrenman gerçekleşecek şekilde toplam 12 gün antrenman yaptırılmıştır. Antrenmanların her biri yaklaşık 70 dakika olup, antrenman süresine katılımcıların antrenman öncesi gerçekleştirdiği ısınma hareketleri ve antrenman sonrası soğuma hareketleri de dâhil edilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin kasılma tiplerine ve ölçüm zamanlarına ilişkin kol, bacak, göğüs ve kalf çevre ölçümleri değerlendirildiğinde; statik, konsantrik ve eksantrik kasılma tiplerinin son test ölçümlerinin ön test ölçümlerinden daha yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan bireylerin kasılma tiplerine ve ölçüm zamanlarına ilişkin kuvvet ölçümleri değerlendirildiğinde ise; statik, konsantrik ve eksantrik kasılma tiplerinin son test ölçümlerinin ön test ölçümlerinden daha yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda 6 hafta boyunca uygulanan antrenman programının bütün gruplarda kas kuvveti ve hipertrofi gelişimine etki ettiği görülmüştür. Ayrıca araştırma sürecinde uygulanan ön test ve son testlerden elde edilen bulguların analizi yapıldığında konsantrik, eksantrik ve statik kasılma tiplerine ilişkin maksimal kuvvet ve hipertrofi gelişiminde anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of different contraction types in maximal strength training on muscle strength and muscle hypertrophy. Based on volunteerism, 45 male athletes between the ages of 18-27 from Iğdır who had done regular strength training before were planned to participate in the study. For the development of hypertrophy, forearm circumference, leg circumference, calf circumference and chest circumference were measured and strength test was performed using leg extension curl, leg hamstring curl, butterfly, push down and lat pull down instruments. This study was carried out with 3 different groups of 15 people, each designed in a random order. Before the study, 1 RM values of all participants was determined. After the preliminary evaluation, the participants were divided into 3 different experimental groups as static contraction (n1), eccentric contraction (n2) and concentric contraction (n3), with the general strength averages, ie 1 RM values, similar. In the study, the frequency of the trainings applied for each participant group was trained for a total of 12 days, 2 days a week for 6 weeks. Each of the trainings is approximately 70 minutes, and the warm-up movements performed by the participants before the training and the post-training cool-down movements are also included in the training period. When the arm, leg, chest and calf circumference measurements of the individuals participating in the research regarding the contraction types and measurement times are evaluated; post-test measurements of static, concentric and eccentric contraction types were found to be higher than pre-test measurements. When the strength measurements related to the contraction types and measurement times of the individuals participating in the research are evaluated; post-test measurements of static, concentric and eccentric contraction types were found to be higher than pre-test measurements. In this direction, it was observed that the training program applied for 6 weeks affected the development of muscle strength and hypertrophy in all groups. In addition, when the findings obtained from the pre-test and post-tests applied during the research process were analyzed, it was concluded that there was a significant difference in maximal strength and hypertrophy development related to concentric, eccentric and static contraction types.