Psychoeducation program for trauma counselors: Strength-based self-care model
Travma alanında çalışan psikolojik danışmanlar için psikoeğitim programının güç temelli öz-bakım modeliyle birlikte tasarlanması ve uygulanması
- Tez No: 898913
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEGÜM SERİM YILDIZ, DOÇ. DR. TOLGA ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Travma Psikolojik Danışmanı, Danışman Bozukluğu, İkincil Travma, Öz Bakım Stratejileri, Güç Temelli Yaklaşım, Psikoeğitim Programı, Trauma Psychological Counselor, Counselor Impairment, Secondary Trauma, Self-Care Strategies, Strength-Based Approach, Psychoeducation Program
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Alanda çalışan psikolojik danışmanların mesleki ve bireysel yaşantılarında yaşamış oldukları zorluklar alan yazın çalışmalarıyla birlikte belirtilmektedir. Eş-duyum yorgunluğu, tükenmişlik ve ikincil travma ile işlevselliğini kaybeden psikolojik danışmanların önleyici eğitimlere ihtiyaç duyduğu görülmektedir. Özellikle, travma psikolojik danışmanlarının ikincil travma yaşama olasılığı oldukça yüksektir. Alan yazında da vurgulandığı üzere öz-bakım stratejileri psikolojik danışmanlar için önleyici bir rol üstlenmektedir. Aynı zamanda etik bir sorumluluk olan öz bakım, psikolojik danışmanların yaşam dengelerini sağlamaları için oldukça önemlidir. Dünyada psikolojik danışmanlar ya da farklı meslek grupları için öz-bakım psikoeğitim programları tasarlanırken; Türkiye de henüz travma psikolojik danışmanları için öz-bakım psikoeğitim programı yapılandırılmamıştır. Bununla birlikte, bu nitel çalışmada öncelikte travma alanında çalışan psikolojik danışmanların vii ihtiyaçlarını belirlemek için ihtiyaç analizi yapılmıştır. İhtiyaç analizi sonuçlarına göre, Türkiye'de alanda çalışan 11 travma psikolojik danışmanının 9'u yaşamlarında ikincil travma semptomları gösterdiğini ifade etmiştir. Ayrıca bilişsel, duygusal, fiziksel, manevi, ilişkisel ve profesyonel öz bakım stratejilerinden oluşan çok boyutlu öz-bakım kavramını bilmedikleri ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlarla, travma psikolojik danışmanları için 7 haftalık güç-temelli öz bakım psikoeğitim programı tasarlanmış ve uygulanmıştır. Katılımcıların aktif katılımlarını sağlayacak yaşantısal bir program olarak geliştirilmiştir. Alan yazına paralel olarak tasarlanan psikoeğitim içeriği güç temelli yaklaşıma göre şekillendirilmiştir. Pre-Post test ve günlükler aracılığı ile çalışmanın verileri toplanmıştır. Güç Temelli Öz-Bakım Psikoeğitim programına katılan psikolojik danışmanların tamamı, öz bakım stratejileri kapsamında bilgi, beceri ve farkındalıklarını arttırdığı görülmüştür. Sonuç olarak, oluşturulan güç temelli öz bakım modeli çıktıları ile psikoeğitim programının bulguları tartışılmıştır. Bulgulardan hareketle psikolojik danışman eğitimi programlarına ve eğitimcilerine, psikolojik danışmanlara, psikolojik danışman adaylarına ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In literature, the difficulties experienced by psychological counselors are mentioned along with field studies. Psychological counselors who are impaired due to compassion fatigue, burnout, and secondary trauma are seen to need preventive training. Especially trauma psychological counselors have a high likelihood of experiencing secondary trauma. Self-care strategies play a preventive role for psychological counselors. While self-care psychoeducation programs are designed for psychological counselors worldwide, there is currently no structured self-care psychoeducation program in Turkey. In this qualitative study, a needs analysis was conducted to identify the needs of psychological counselors working in the trauma field. According to the needs analysis, 9 out of 11 trauma psychological counselors in Turkey expressed that they exhibit secondary trauma symptoms in their lives. Additionally, it was revealed that they are not familiar with the multidimensional concept of self-care. Based on the findings, a 7-week strength-based self-care psychoeducation program was designed and implemented with active learning skills v for trauma psychological counselors. The psychoeducation content, shaped according to the strength-based approach, was designed in parallel with the literature. Data for the study were collected through pre-post tests and journals. All psychological counselors who participated in the Strength-Based Self-Care Psychoeducation program were found to have increased their knowledge, skills, and awareness related to self-care strategies. In conclusion, the outcomes of the developed strength-based self-care model were discussed in relation to the findings of the psychoeducation program. Recommendations were made for psychological counselor training programs, educators, psychological counselors, psychological counselor candidates, and researchers.