Krup hastalığı şiddeti ile delta nötrofil indeks arasındaki ı̇lişkinin değerlendirilmesi
Delta neutrophil index and severity of Croup the evaluation of the relationship between
- Tez No: 898976
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DOĞAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Çocuk, Krup, Klinik Şiddet, İmmatür Granülosit, Pediatric, Croup, Clinical Severity, Immature Granulocyte
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 60
Özet
KRUP HASTALIĞI ŞİDDETİ İLE DELTA NÖTROFİL İNDEKS ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışma ile krup hastalığının klinik şiddet skoru ile Delta Nötrofil İndeks (DNİ) arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Temmuz 2023 - Mart 2024 tarihleri arasında prospektif olarak Çocuk Acil Polikliniği'ne başvuran ve krup tanısı alan 6 ay-72 ay arasındaki yaş grubuna sahip hastalar ve kontrol grubu olarak 101 sağlıklı çocuklar alındı. Hastaların sosyodemografik bilgileri, başvurduğu mevsim (ay) ve başvuru saati; başvuru akciğer grafisi ve şikayetleri kaydedildi. Hikayede krup bulguları değerlendirildi. Hastaların hastaneye yatışı, süresi, entübasyon durumu, ateş, aldıkları inhaler tedavi ve antibiyotik kullanımları kaydedildi. Westley krup skorlaması (WKS) ile hastalar hafif, orta, ağır krup olarak gruplandırıldı. DNİ ve gruplar arasında karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Toplam 92 krup hastası ve 101 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Hastaların 47 (%51)'i hafif, 34 (%37)'i orta, 11(%12)'si ağır krup olarak gruplandırıldı. Krup tanısı konulan hastaların 62 (%67)' si erkek ve ortanca yaşı 31 ay; kontrol grubunun 59 (%58,4)'ü erkek ve ortanca yaşı 36 ay idi. Orta krup grubunda bulunan hastaların 9 (%26,5)'unun genel servis; ağır krup grubunda 7 (%63)'ünün yoğun bakım yatışı mevcuttu. Ağır krup grubunda bulunan 2 hasta tüm hastaların %2,1'i entübe takip edilmiştir. Hasta grupların kendi arasında ve hasta gruplar ile kontrol grup arasında DNİ, immatür granülosit (IG) sayısı, lökosit (WBC), nötrofil, lenfosit, nötrofil/lenfosit oranı (NLR), C-reaktif protein (CRP) değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0,2 kesim değerinde olan hastalar orta ve ağır klinik seyir göstermektedir. DNİ'nin hafif, orta, ağır krupta değerlendirilmesiyle hastane yatışını belirlemek ve bu hastaları yakın takip edilmesi yönünden uyarıcı bir parametre olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
DELTA NEUTROPHIL INDEX AND SEVERITY OF CROUP THE EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN SUMMARY Objective: The aim of this study was to determine the relationship between the clinical severity score of croup and Delta Neutrophil Index (DNI). Material and Method: Between July 2023 and March 2024, patients aged between 6 months and 72 months who were admitted to the Pediatric Emergency Outpatient Clinic and diagnosed with croup and 101 healthy children as the control group were prospectively included. Sociodemographic information, season (month) and time of presentation, chest radiograph and complaints were recorded. Croup findings in the history were evaluated. Hospitalization and duration, intubation status, fever, inhaler treatment and antibiotic use were recorded. Patients were grouped as mild, moderate and severe croup using Westley croup scoring (WKS). DNI and comparison between groups were performed. Results: A total of 92 patients with croup and 101 healthy children were included in the study. Forty-seven (51%) of the patients were categorized as mild croup, 34 (37%) as moderate croup, and 11 (12%) as severe croup. Of the patients diagnosed with croup, 62 (67%) were male and the median age was 31 months; 59 (58.4%) of the control group were male and the median age was 36 months. Of the patients in the moderate group with croup, 9 (26.5%) were hospitalized in the general ward and 7 (63%) in the severe group with croup were hospitalized in the intensive care unit. In the severe group with croup, 2.1% of all patients were intubated. There was a statistically significant difference between the patient groups and between the patient groups and the control group in terms of DNI, immature granulocyte (IG) count, leukocyte (WBC), neutrophil, lymphocyte, neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), C-reactive protein (CRP) values (p0.2 cut-off value showed moderate and severe clinical course. We suggest that DNI can be used as a warning parameter in mild, moderate and severe croup to determine hospitalization and close follow-up of these patients.