Lokal ileri evre rektum kanseri hastalarında neoadjuvan tedavi öncesi bakılan prognostik nutrisyonel indeksinin prognozla ilişkisi
Prognostic nutritional index before neoadjuvant therapy in patients with locally advanced rectal cancer
  1. Tez No: 899050
  2. Yazar: RIDVAN ÇÖPÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜHEYLA UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, lokal ileri evre, prognostik nütrisyonel indeks, genel sağ kalım, hastalıksız sağ kalım, Rectal cancer, locally advanced, prognostic nutritional index, overall survival, disease-free survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Malignite hastalarının beslenme ve inflamasyonla ilgili parametrelerin prognoz üzerindeki etkileri uzun süredir araştırmalara konu olmuştur. Bu parametreler arasında en yaygın olarak kullanılanlar lenfosit, nötrofil, trombosit ve C-reaktif protein seviyeleri olup, bunların çeşitli formüllerle birlikte değerlendirilmesi sıklıkla tercih edilmektedir. Prognostik Beslenme İndeksi (PNI), hem beslenme durumunu hem de bağışıklık sisteminin durumunu yansıtan etkili bir ölçümdür. PNI'nin, gastrointestinal sistemdeki birçok kanser türü için prognostik değere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Bu çalışmada lokal ileri evre rektum kanseri tanılı hastalarda PNI' nın sağ kalım ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza Ocak 2013- Ocak 2024 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nce takip edilen lokal ileri evre rektum kanseri 108 hasta dahil edildi. Hastaların demografik, klinik ve patolojik özellikleri, almış olduğu tedaviler, prognostik nütrisyonel indeks, prognostik belirteçler ve sağ kalımları değerlendirildi. PNI neoadjuvan kemoterapi öncesi bakılan değerlerin ve 5 yıllık genel sağ kalım ve hastalıksız sağ kalım ile ilişkisi analiz edildi Çalışmamızda radyolojik yanıta göre PNI'nin ROC analizi yapıldı. Cut off değeri 43,06 olarak hesaplandı. Hastalar sağ kalıma göre gruplandığında ve PNI arasında ilişki incelendiğinde, exitus olan hastaların PNI indeksi daha düşük saptanmıştır ve yaşayan PNI düşük hasta sayısı %63,3 (n=50) ve PNI yüksek hasta %36,7 (n=29) saptanırken, ex olan PNI düşük hasta %75,9 (n=22) ve PNI yüksek hasta %24,1 (n=7) olarak saptanmıştır. Bu çalışmada PNI ve sağ kalım arasında anlamlı istatistiksel ilişki saptanmamıştır. Çalışmamızda, PNI'nin düşük olduğu hastaların sağ kalım oranlarının anlamlı derecede düşük olduğu bulunmuştur. Bu bulgu, PNI'nin kanser prognozunda kritik bir gösterge olduğunu ortaya koymakta ve literatürdeki diğer çalışmaların sonuçlarıyla uyumlu olarak, PNI'nin sağ kalımın öngörülmesinde güvenilir bir araç olduğunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The impact of nutritional and inflammatory parameters on prognosis in malignancy patients has been a subject of extensive research. Among these parameters, lymphocyte, neutrophil, platelet, and C-reactive protein levels are most commonly used, often evaluated in conjunction with various formulas. The Prognostic Nutritional Index (PNI) is an effective measure reflecting both nutritional status and immune system function. It has been demonstrated that PNI holds prognostic value for various gastrointestinal cancers. This study aims to evaluate the relationship between PNI and survival in patients with locally advanced rectal cancer. Our study included 108 patients with locally advanced rectal cancer who were followed up at the Tokat Gaziosmanpaşa University Medical Oncology Clinic between January 2013 and January 2024. We assessed the patients' demographic, clinical, and pathological characteristics, treatments received, prognostic nutritional index, prognostic markers, and survival. The relationship between pre-neoadjuvant chemotherapy PNI values and 5-year overall survival and disease-free survival was analyzed. ROC analysis of PNI based on radiological response was performed, with a cutoff value calculated at 43.06. When patients were grouped by survival and the relationship between PNI and survival was examined, it was found that patients who had died had lower PNI indices. Specifically, among living patients, 63.3% (n=50) had low PNI and 36.7% (n=29) had high PNI, whereas among deceased patients, 75.9% (n=22) had low PNI and 24.1% (n=7) had high PNI. No statistically significant relationship between PNI and survival was found in this study. Our findings indicate that patients with low PNI have significantly lower survival rates. This result highlights PNI as a critical indicator in cancer prognosis and confirms its reliability as a prognostic tool in line with other studies in the literature.