Geri Dön

Informed empathy in design practice: Exploring designers' empathy in reference to unfamiliar user groups

Tasarım pratiğinde bilgilenmeye dayalı empati: Tasarımcı empatisinin aşina olunmayan kullanıcı grupları üzerinden keşfedilmesi

  1. Tez No: 899220
  2. Yazar: MERT KULAKSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KORKUT, DR. GÜLŞEN TÖRE YARGIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203

Özet

Tasarım alanında giderek daha kritik bir kavram haline gelen empati, tasarımcıların sosyo-ekonomik, kültürel, fiziksel veya mesleki farklılıklar nedeniyle aşina olmadıkları kullanıcı gruplarını derinlemesine anlamalarını sağladığı için değerli bulunmaktadır. Ancak, 'empati' terimi tasarımda hala belirsizliğini korumakta ve çoğunlukla keşif amaçlı kullanıcı araştırmalarını tanımlamak için muğlak bir biçimde kullanılmaktadır. Kullanıcılarla empati kurmaya yönelik yöntemlere dair pek çok çalışma bulunmasına rağmen, tasarımcı empatisi kavramının ne olduğu ve nasıl tanımlanacağı konusundaki araştırmalar sınırlıdır. Bu tez, tasarımcı empatisini derinlemesine anlamak amacıyla, çeşitli aşina olunmayan kullanıcı gruplarıyla çalışan profesyonel tasarımcıların deneyimlerini incelemektedir. 20 yarı yapılandırılmış mülakata dayanan bu alan çalışması, empatiyi üç temel boyutta ele almaktadır: tutumsal, davranışsal ve değerlendirici. Çalışma, bu boyutların tasarım sürecinde tasarımcı empatisini nasıl şekillendirdiğini ortaya koymaktadır. Temel bulgular, kişisel değerler ve mesleki sorumluluklar gibi tutumsal boyutların şekillendirdiği empati zihniyetinin, tasarımcıların empatiye yönelik motivasyonlarını ve değerlerini etkilediğini göstermektedir. Davranışsal boyutların tanımladığı eylemde empati, kullanıcıları anlamanın ötesine geçerek tasarımcı empatisinin organizasyonel, kültürel ve bağlamsal faktörlerden etkilendiğini ortaya koymaktadır. Düşünümde empati ise, değerlendirici boyutlar aracılığıyla tasarımcıların süreç boyunca empati zihniyetlerini ve eylemlerini sürekli gözden geçirip güncellemeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Tez kapsamında literatüre bilgilenmeye dayalı empati kavramı tanıtılmış ve bu kavrama dayalı olarak ABE Bilgilenmeye Dayalı Tasarımcı Empatisi Çerçevesi geliştirilmiştir. Bu çerçeve, profesyonel tasarımcıların empatiyi pratikte nasıl tanımlayıp uygulayabileceklerine dair yol gösterici bir rehber niteliğindedir. Ayrıca, tasarım eğitmenlerine, empatiyi tasarım öğrencileri için temel bir yetkinlik haline getirme yollarını destekleyecek içgörüler sunmaktadır. Son olarak, bu çerçeve akademik alanda tasarımda empati üzerine yapılan çalışmalara yön verebilecek, uygulamaya dayalı kavramsal bir temel sunmaktadır.

Özet (Çeviri)

Empathy is increasingly recognized as a crucial yet complex concept in design, especially for fostering a deep understanding of unfamiliar user groups shaped by socio-economic, cultural, bodily, or professional differences between designers and users. Despite its importance, the term 'empathy' in design remains ambiguous, often broadly used to describe exploratory user research. While much attention has been given to methods for cultivating empathy, limited research exists on what truly defines designer empathy in design practice. This thesis addresses the gap in understanding designer empathy by investigating the experiences of professional designers working on various projects involving unfamiliar user groups. Through 20 semi-structured interviews, the study explores the attitudinal, behavioral, and evaluative dimensions of designer empathy, revealing how these perspectives shape designers' empathic design processes. Key findings show that the empathy mindset, shaped by attitudinal dimensions such as personal values and professional responsibility, plays a significant role in guiding designers' motivations and values for empathy. Empathy in action, characterized by behavioral dimensions, extends beyond mere user understanding and is strongly affected by organizational, cultural, and contextual factors. Empathy in reflection, tied to the evaluative dimensions, encourages designers to evaluate and adapt their mindset and actions throughout the design process. The thesis introduces the concept of informed empathy and develops the ABE Framework of Informed Designer Empathy which helps designers embed empathy as a defining quality in practice, supports educators in cultivating it as a core competency for students, and provides academia with a practice-based foundation for expanding empathy research in design.

Benzer Tezler

  1. Hizmet sektöründe toplam kalite yönetimi

    Başlık çevirisi yok

    HÜNKAR ŞERİF

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    İşletmeMarmara Üniversitesi

    Bankacılık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İ. METE DOĞRUER

  2. Dil ve konuşma terapistlerinin otizmli çocukların eğitiminde teknoloji kullanımına yönelik görüşleri

    Speech and language pathologists' opinions on using technology in the education of kids with autism

    SİBEL ERGÜN ELVERİCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Özel Eğitim Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY TAYMAZ SARI

  3. Co-design approach to raise awareness: A case on fertility

    Ortak tasarım yaklaşımı ile farkındalık artırımı: Doğurganlık üzerine bir çalışma

    REŞAT ŞAŞİK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Endüstri Ürünleri Tasarımıİstanbul Teknik Üniversitesi

    Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ LEBLEBİCİ BAŞAR

  4. Designing emotion animations as a storytelling element in video games

    Video oyunlarında hikaye anlatım elementi olarak duygu animasyonlarının tasarlanması

    DİDEM KÜBRA ATİLA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Oyun ve Etkileşim Teknolojileri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. LEMAN FİGEN GÜL

  5. COVID-19 pandemisinde kayıp yaşayan aile üyelerinin yas deneyimleri ve gereksinimleri

    Grief experiences and needs of family members who have lost in the COVID-19 pandemic

    ARZU YALÇINKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    HemşirelikLOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ

    Hemşirelik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA ÖZ