Biberde (Capsicum annuum L.) bor uygulamasının bitki gelişimi, verim, meyve özellikleri ve tohum verimi üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination the effects of boron application on plant growth, yield, fruit characteristics a seed yield in pepper (Capsicum annuum L.)
- Tez No: 899425
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, Bor, Verim, Meyve Eti Kalınlığı, Tohum Verimi, Pepper, Boron, Yield, Fruit Flesh Thickness, Seeds Yield
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 3 farklı biber çeşidine (Doğanay dolmalık, Teoman kapya ve Üçburun) farklı dönemlerde ve farklı dozlarda bor gübrelemesi (0 mg/l, 50 mg/l, 100 mg/l) yapılarak; bor gübrelemesinin verim, meyve ve tohum kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bor gübrelemesi iki farklı şekilde uygulanmış olup; 1. grup bitkilere ilk çiçeklenme döneminde, 2. grup bitkilere ise hem çiçeklenme döneminde hem de bu uygulamadan 15 gün sonra uygulanmıştır. Çalışma kapsamında bitki, meyve ve tohum kalite kriterleri ve meyve ile tohum verimi parametreleri incelenmiştir. Bitkisel parametrelerde 100 mg/l bor dozu ile Doğanay biber çeşidi; meyve parametreleri bakımından 100 mg/l bor dozunun Teoman biber çeşidi; Tohum parametreleri bakımından ise Teoman ve Doğanay biber çeşitlerine 100 mg/l bor dozunun uygulanması en iyi sonuçları vermiştir. Bu kapsamda bor uygulamasının çeşit seçiminin dışında hem çiçeklenme hem de meyve tutma döneminde yapılması, biberde kalite kriterleri ve meyve ile tohum verimini arttıracağından önerilen bir uygulama olarak kabul edilebilir. Biberde 100 mg/l bor uygulaması bitki uzunluğunu (99.44 cm), boğum sayısını (23.33 adet), gövde kalınlığını (16 mm), meyve verimini (1147.69 g/bitki), meyve ağırlığını (82.89 g/adet), meyve omuz çapını (54.21 mm), meyve uzunluğunu (13.78 cm), 1000 dane ağırlığını (5.93 g), tohum sayını (112.00 adet) ve tohum verimini (35.21 g/bitki) arttırdığı tespit edilmiştir. Meyve sayısında ise en yüksek değer 50 mg/l bor uygulamasından (14.70 meyve/bitki) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, boron fertilization (0 mg/l, 50 mg/l, 100 mg/l) was applied to 3 different pepper varieties (Doğanay dolmalık, Teoman kapya and Üçburun) in different periods and at different doses in the Southeastern Anatolia Region; the effects of boron fertilization on yield, fruit and seed quality were investigated. Boron fertilization was applied in two different ways; It was applied to group 1 plants during the first flowering period, and to group 2 plants during both flowering and 15 days after this application. Within the scope of the study, plant, fruit and seed quality criterias and fruit and seed yield parameters were examined. The best results were obtained with 100 mg/l boron dose for Doğanay pepper variety in terms of plant parameters; 100 mg/l boron dose for Teoman pepper variety in terms of fruit parameters; and 100 mg/l boron dose for Teoman and Doğanay pepper varieties in terms of seed parameters. In this context, applying boron application during both flowering and fruit setting periods in addition to variety selection can be accepted as a recommended application since it will increase quality criteria and fruit and seed yield in pepper. It was found that 100 mg/l boron application in pepper increased plant height (99.44 cm), number of nodes (23.33 pieces), stem thickness (16 mm), fruit yield (1147.69 g/plant), fruit weight (82.89 g/piece), fruit length (13.78 cm), 1000 seed weight (5.93 g), and seed number (112.00 pieces), seed yield (35.21 g/plant). The highest value in fruit number was obtained from 50 mg/l boron application (14.70 fruits/plant).