Pandeminin Avrupa Birliği ve Türkiye'deki vergi politikaları üzerindeki etkisi
The impact of the pandemic on tax policies in the European Union and Turkey
- Tez No: 899676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİP DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, ekonomi, vergi, pandemi, küresel, salgın, Covid-19, economy, tax, pandemic, global, epidemic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dünya tarihinde ortaya çıkan ve küresel ölçekte etkisini gösteren birçok hastalık Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan covid-19 salgın hastalığı da dünya üzerinde birçok ülkeyi etkisi altına alması sebebiyle pandemi şartlarını oluşturmuştur. Covid-19 salgın hastalığı sağlık alanında yaratmış olduğu sorunlar kadar ekonomi alanında da son derece olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Covid-19 sebebiyle yaşanan ekonomik kriz, küresel sorunların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Pandemi sonrası ortaya çıkan arz-talep dengesizliği uluslararası ekonominin durağanlaşmasına sebebiyet vermiştir. Ele alınan bu çalışma 3 bölüm halinde gerçekleştirilmiştir. 1. bölümde, geçmiş dönemde yaşanan salgın hastalıklar ele alınarak yaratmış oldukları ekonomik sorunlar ve vergisel düzenlemeler üzerinde çalışılmıştır. 2. bölümde ise 2020 yılında ülkemizde etkisini ciddi bir şekilde hissettiren covid-19 pandemi hastalığının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisi ve ülkemiz genelinde uygulanan vergi uygulamaları araştırılmıştır. Son olarak 3. bölümde, covid-19 pandemisinin Avrupa Birliği üzerindeki etkisi incelenerek Avrupa Birliği ülkelerinin pandemiye karşı almış oldukları tedbirler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Many diseases that have emerged in world history and have a global impact have been declared pandemics by the World Healt Organization. The covid-19 epidemic, which emerged in Wuhan, China, has created pandemic conditions as it affected many countries around the world. The covid-19 epidemic has caused extremely negative consequences in the field of economy as well as the problems it has created in the field of health. The economic crisis due to covid-19 has caused global problems to emerge. The supply-demand imbalance that emerged after the pandemic caused the international economy to stagnate. This study was carried out in 3 parts. In the first part, the epidemic diseases that occurred in the past were discussed and the economic problems and tax regulations they caused were studied. In the second part, the impact of the covid19 pandemic disease, which had a serious impact in our country in 2020, on the Turkish economy and the tax practices applied throughout our country were investigated. Finally, in the third section, the impact of the covid-19 pandemic on the European Union is examined and the measures taken by the European Union countries against the pandemic are discussed.