Mekkî B. Ebî Tâlib ve Kur'ân ilimlerine dair eserlerinde takip ettiği dilsel yöntem
Mekki B. Ebi Talib and the linguistical method he followed in his works on Quran sciences
  1. Tez No: 899840
  2. Yazar: EKREM BARBAROS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT ELHUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Ulûmü'l-Kur'ân, Yöntem, Dilsel Yöntem, Mekkî b. Ebî Tâlib, Quran, Qur'an Sciences, Method, Linguistic Method, Mekkı b. Ebı Talıb
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İslam dininin birincil kaynağı olan Kur'ân'ın iyi anlaşılması için ulûmü'l-Kur'ân'ın, kapsadığı ilimlerin ve bu alanda yazılmış eserlerin iyi bilinmesi büyük önem arz eder. Bu sebeple bu çalışmanın amacı da Mekkî b. Ebî Tâlib'in Kur'ân ilimleri alanında yazmış olduğu eserlerin dil açısından tahlil edilmesi ve kullandığı yöntemlerin incelenmesidir. Birinci bölümde müellifin hayatından, ilmi kişiliğinden, eserlerinden ve eserlerinin genel özelliklerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde de çalışmanın asıl konusu olan Mekkî b. Ebî Tâlib'in ulûmü'l-Kur'ân konusunda yazmış olduğu eserlerinin dilsel yönteminin incelenmesi yapılmıştır. Kur'ân ilimlerinin her biri altında sadece bir eserin yöntemi değerlendirilmiştir. Mekkî'nin eserlerinde takip ettiği metotlar incelenirken eser hakkında genel bilgi verildikten sonra konunun daha iyi anlaşılması için eserlerden örnekler getirilmiştir. Mekkî, sade ve anlaşılır bir dil kullanmakla beraber kendine has bir metotla eserlerini yazmıştır. Sonuç kısmında ise çalışmanın neticesinde elde edilen verilerin genel değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to understand the Quran, which is the primary source of the Islamic religion, it is very important to know the ulûmü'l-Quran, the sciences it covers and the works written in this field. For this reason, the purpose of this study is to analyze the works written by Mekkı b. Ebı Talib the field of Qur'anic sciences in terms of language and to examine the methods he used. In the first part, the author's life, scientific personality, works and general characteristics of his works are mentioned. In the second part, the main subject of the study, the linguistic method of the works written by Mekkı b. Ebı Talib on the subject of 'ulûmü'l-Quran, was examined. Only one work's method has been evaluated under each of the Qur'anic sciences. While examining the methods that Mekkı followed in his works, general information about the work was given and then examples from the works were given for a better understanding of the subject. Mekkı used a simple and understandable language and wrote his works with a unique method. In the conclusion section, a general evaluation of the data obtained as a result of the study was made.