E-sağlık uygulamalarının sağlık hizmetlerinde kullanımı ve örnekleri
Use of e-health applications in health services and examples
  1. Tez No: 899839
  2. Yazar: ŞULE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN ÇETİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: E-sağlık, Hollanda, Tele-tıp, Türkiye, E-health, Holland, Telemedicine, Türkiye
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
E-sağlık hizmetleri dünya genelinde hızla gelişen bir alandır. Özellikle son yıllarda dijitalleşme ve bilişim teknolojilerindeki ilerlemeler, sağlık sektörünü önemli ölçüde etkilemiştir. Dünya genelinde e-sağlık uygulamaları, hastaların sağlık verilerine ve hizmetlerine daha kolay ve hızlı bir şekilde erişimini sağlamaktadır. Bu çalışma, uzaktan sağlık hizmetlerinin kavramsal çerçevesini belirlemek ve bu hizmetlerin küresel düzeydeki önemini vurgulamak amacıyla yapılmıştır. Uzaktan sağlık hizmetlerinin sağlık sektöründeki rolünün anlaşılması, bu hizmetlerin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, uzaktan sağlık hizmetlerinin avantajlarını ve zorluklarını derinlemesine incelemek, e-sağlık uygulamalarının faydalı olup olmadığını belirlemek, farklı ülkelerdeki uygulama örneklerini analiz etmek ve Türkiye'deki durumu değerlendirmektir. Bu araştırmada yöntem olarak fenomenolojik içerik analizi kullanılmıştır. Bu yöntem, mevcut literatürü ve ilgili dokümanları derinlemesine incelemek ve uzaktan sağlık hizmetlerinin farklı yönlerini anlamak için uygun bir araç sağlamıştır. Ülkeler, sağlık harcamalarına ayırdıkları bütçeler, dijitalleşme teknolojilerine yapılan yatırımlar ve uygulamalara göre seçilmiştir. Türkiye'de de e-sağlık hizmetleri önemli bir gelişme kaydetmektedir. Türkiye, Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MHRS), Elektronik Hasta Dosyası (EHDS), E-Nabız gibi çeşitli e-sağlık uygulamalarını başarıyla hayata geçirmiştir. MHRS gibi sistemler, hastaların randevu almasını, sağlık kayıtlarını incelemesini ve tıbbi bilgilere erişmesini kolaylaştırırken, sağlık profesyonelleri için de veri paylaşımını ve hasta izlemeyi daha etkili hale getirmektedir. E-sağlık hizmetleri, hastane bilgi sistemleri, tele-tıp, dijital hasta kayıtları gibi alanlarda sağlık sektörünü dönüştürerek daha erişilebilir, etkili ve verimli hizmetler sunmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle e-sağlık hizmetlerinin dünya genelinde ve Türkiye'de önemli bir geleceği olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın sonuçları, uzaktan sağlık hizmetlerinin sağlık sektöründeki rolünü vurgulamak, sağlık hizmetlerinin daha etkin, erişilebilir ve sürdürülebilir hale getirilmesine katkıda bulunmak ve uluslararası sağlık politikalarının geliştirilmesine bir örnek teşkil etmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
E-health services is a rapidly developing field around the world. Especially in recent years, advances in digitalization and information technologies have significantly affected the healthcare sector. E-health applications around the world provide patients with easier and faster access to health data and services. This study was conducted to determine the conceptual framework of distance health services and to emphasize the importance of these services at the global level. Understanding the role of telehealth services in the healthcare sector is critical to the dissemination and development of these services. The aim of this study is to examine the advantages and difficulties of remote health services in depth, to determine whether e-health applications are useful or not, to analyze application examples in different countries and to evaluate the situation in Turkey. Phenomenological content analysis was used as the method in this research. This method provided a convenient tool to delve into the existing literature and related documents and understand different aspects of telehealth services. Countries were selected based on their budgets for health expenditures, investments in digitalization technologies and applications. E-health services are also making significant progress in Turkey. Turkey has successfully implemented various e-health applications such as Central Patient Appointment System (MHRS), Electronic Patient File (EHDS), and E-Pulse. While systems such as MHRS make it easier for patients to make appointments, review health records and access medical information, they also make data sharing and patient monitoring more effective for healthcare professionals. It aims to provide more accessible, effective and efficient services by transforming the healthcare sector in areas such as e-health services, hospital information systems, telemedicine and digital patient records. For this reason, it can be said that e-health services have an important future worldwide and in Turkey. The results of this study are important in terms of emphasizing the role of remote health services in the health sector, contributing to making health services more effective, accessible and sustainable, and setting an example for the development of international health policies.