Sağ ventrikül yüklenmesi olan ve olmayan akut pulmoner emboli hastalarında kardiyak ve non-kardiyak laboratuvar tetkiklerinin karşılaştırılması
Comparison of cardiac and non-cardiac laboratory tests in patients with acute pulmonary embolism with and without right ventricular overload
  1. Tez No: 899860
  2. Yazar: MUHAMMET ŞENCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: pulmoner emboli, yüksek hassasiyetli troponin T, amino-terminal prohormon beyin natriüretik peptid, sağ ventrikül yüklenmesi, Qanadli skoru, pulmonaryembolism, high-sensitivitycardiactroponin T, amino-terminal prohormonebrainnatriureticpeptide, rightventricularoverload, Qanadli score
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sağ ventrikül yüklenmesi olan ve olmayan akut pulmoner emboli hastalarında kardiyak ve non-kardiyak laboratuvar tetkiklerinin karşılaştırılması Giriş ve Amaç:Akut pulmoner emboli (APE) hastasında sağ ventrikül yüklenmesi (RVY)olması tedavi protokolünün belirlenmesinde, mortalite ve morbiditede kritik rol oynamaktadır. Çalışmanın amacı,APE hastasında RVY'yitahmin etmek için kardiyak ve non-kardiyak laboratuvar tetkiklerinin tanısal değerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 3. basamak bir üniversite hastanesinin acil servisine Mart 2023 ile Mart 2024 tarihleri arasında başvuran 18 yaş ve üzeri APE tanılı tüm hastalar dahil edildi. Hastaların verileri retrospektif olarak incelendi.Bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiyografi bulguları ile RVYtanısı koyuldu. APE hastalarında RVY'yi belirlemek için yüksek hassasiyetli troponin T (hs-troponin T), amino-terminal prohormon beyin natriüretik peptid (NT-proBNP), kan üre azotu (BUN), kreatinin, tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR), sodyum, laktat, Qanadli skoru (QS) veC-reaktif proteinin (CRP)tanısal değeri ROC analizi ile belirlendi.RVY oluşumunda etkili faktörler için lojistik regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 140 hasta dahil edildi. 81 hastada (%57,9) RVYtespit edildi; hastaların 50'si (%61,7) kadın olup ortalama yaş 69±14'tü. 59 hastada(%42,1)RVY yoktu; hastaların 25'i (%42,4) kadın olup yaş ortalaması 63±16 idi.RVY varlığı için biyobelirteçlerin kesme değerleri; hs-troponin T: 35 ng/L (sensitivite %62,96, spesifisite %66,10, %95 GA: 0,599-0,759), NT-proBNP: 672 ng/L (sensitivite %70,37, spesifisite %59,32, %95 GA: 0,569-0,732), eGFR: 71 mL/dak/1,73m² (sensitivite %56,79, spesifisite %76,27, %95 GA: 0,574-0,737) ve QS: 8 (sensitivite %59,26, spesifisite %83,5, %95 GA: 0,705-0,848) bulundu. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde QS ˃8 olmasının APE hastalarında RVY düzeltilmiş OR: 5,56 (%95GA: 2,38-12,99) olduğu bulundu. Sonuç: Çok değişkenli lojistik regresyon analizi sonucuna göre hs-cTnT, NT-proBNP, eGFR ve Qanadli skoru arasından Qanadli skoru ˃8 olması sağ ventrikül yetmezliğini tahmin etmekte kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of cardiac and non-cardiac laboratory tests in patients with acute pulmonary embolism with and without right ventricular overload Introduction and Objective:The presence of rightventricularoverload(RVO) in patientswithacutepulmonaryembolism (APE)plays a critical role in determining the treatmentprotocol and in mortality and morbidity. The aim of the study was todetermine the diagnostic value of cardiac and non-cardiaclaboratoryteststoestimateRVO in patientswithAPE. Materials and Methods:Thisretrospectivestudyincludedallpatientsaged 18 years and overwith APE whopresentedto the emergencydepartment of a tertiaryuniversity hospital betweenMarch 2023 and March 2024. RVO was diagnosedbased on computedtomographypulmonaryangiographyfindings. Todetermine RVY in APE patients, the diagnostic values of high-sensitivity troponin T (hs-troponin T), amino-terminal prohormonebrainnatriureticpeptide (NT-proBNP), bloodureanitrogen (BUN), creatinine, estimatedglomerularfiltration rate (eGFR), sodium, lactate,Qanadli score (QS) and C-reactive protein (CRP) weredetermined by ROC analysis. Logisticregression analysis was performed for the factorsaffecting the formation of RVO. Results:The studyincluded 140 patients. RVO was detected in 81 patients (57.9%); 50 patients (61.7%) werefemale and the meanage was 69±14 years. RVO was not present in 59 patients (42.1%); 25 patients (42.4%) werefemale and the meanage was 63±16 years. Cut-offvalues of biomarkers for the presence of RVOwere; hs-troponin T: 35 ng/L (sensitivity 62.96%, specificity 66.10%, 95% CI: 0.599-0.759), NT-proBNP: 672 ng/L (sensitivity 70.37%, specificity 59.32%, 95% CI: 0.569-0.732), eGFR: 71 mL/min/1.73m² (sensitivity 56.79%, specificity 76.27%, 95% CI: 0.574-0.737) and QS: 8 (sensitivity 59.26%, specificity 83.5%, 95% CI: 0.705-0.848). Inmultivariatelogisticregression analysis, it was foundthat QS ˃8 had a RVOadjusted OR of 5.56 (95% CI: 2.38-12.99) in APE patients. Conclusion:Accordingto the results of multivariatelogisticregression analysis, a Qanadli score of ˃8 among hs-cTnT, NT-proBNP, eGFR and Qanadli score can be usedtopredictrightventricularfailure.