Hastanelerde birim maliyet analizi: Özel hastane örneği
Unit cost analysis in hospitals: An application in a private hospital
- Tez No: 900003
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AĞIRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Birim maliyet, Birim maliyet analizi, Hastane, Maliyet, Maliyet analizi, Cost, Cost analysis, Hospital, Unit cost, Unit cost analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 418
Özet
ÖZET Hastanelerde Birim Maliyet Analizi: Özel Hastane Örneği Hastanelerin etkin ve sürekli sağlık hizmetleri sunabilmeleri için kanıta dayalı yönetim büyük bir önem taşımaktadır. Maliyet analizi çalışmaları, kanıtlar sunarak planlama ve karar alma süreçlerinde yönetim için rehberlik eder ve bu nedenle bu tür analizlerin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bu araştırma, 2022 yılı verileri temel alınarak özel bir hastanenin poliklinik ve klinik birimlerinin maliyetlerinin geleneksel maliyet analiz yöntemleriyle hesaplanması ve Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarıyla karşılaştırılması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmada hastanenin toplam gideri 437.418.718,49 TL olarak hesaplanmıştır. Gider kalemlerinin yüzdelik oranları ise %38,54 oran ile personel gideri, %27,80 oran ile ilk madde ve malzeme gideri, %33,65 ile genel üretim gideri olarak tespit edilmiştir. Yapılan birim maliyet analizi sonucunda tüm polikliniklerin, kliniklerin ve yoğun bakım ünitelerinin maliyetlerinin Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarının üzerinde olduğu belirlenmiştir. Bu durum, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Sağlık Uygulama Tebliği'nde belirtilen işlemlerin fiyatlandırılmasında bilimsel temellere dayalı araştırmaların dikkate alınmasının önemli olabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Unit Cost Analysis in Hospitals: An Application in A Private Hospital Evidence-based management is crucial for hospitals to deliver effective and continuous healthcare services. Cost analysis studies guide management in planning and decision-making processes by providing evidence, hence regular conduct of such analyses is necessary. This study aims to calculate the costs of outpatient clinics and clinical units of a private hospital using traditional cost analysis methods based on 2022 data, and to compare these costs with Health Implementation Communique prices. In the study, the total cost of the hospital was found to be 437418718,49 Turkish Liras. This total expense is 38.54% personnel expenses, 27,80 % primary material and supplies expenses, 33.65% general production expenses. As a result of the unit cost analysis, it has been determined that the costs of all polyclinics, clinics, and intensive care units are above the prices specified in the Medical Enforcement Declaration.. This highlights the importance of considering scientific-based research in pricing the procedures outlined in the Medical Enforcement Declaration. by the Social Security Institutions.