Şart edatlarından lev, levlâ ve levmâ'nın Arap dili grameri açısından incelenmesi
Examination of conditional prepositions lev, levlâ and levmâ in terms of Arabic language grammar
- Tez No: 900073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arabic Language, Conditional Prepositions, Lev, Levlâ, Levmâ
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GAZİANTEP İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bir eylemin başka bir eyleme bağlı olarak gerçekleşmesi anlamını taşıyan şart yapısı, Arapçada belirli edatlar aracılığıyla oluşturulur. Bu edatlar, bağımsız iki cümlenin başına gelerek onları birbirine bağlar ve aralarında bir sebep-sonuç ilişkisi kurar. Üç temel unsurdan meydana gelen bu yapı, Arap dilbilgisinde şart cümlesi veya şart üslubu olarak adlandırılır. Bu üslup, şart edatı ile birlikte şart ve cevap cümlelerinin belirli nahivsel kurallara tabi olduğunu belirtir. Arap dilbilimi tarihinde, edatlarla ilgili birçok çalışma yapılmış ve bu çalışmalar, edatların önemini vurgulamıştır. Araştırmamızda Arap dilinde önemli bir yere sahip olan lev, levlâ ve levmâ edatlarının işlevleri, anlamları ve Kur'ân'daki kullanımları ele alınmıştır. Bu edatların işlevleri ve anlamları hakkında bilgi sahibi olunmaması durumunda, âyetlerin, hadislerin ve şiirlerin yanlış bir şekilde yorumlanabileceği vurgulanmıştır. Bu nedenle, bu gibi edatların özel kullanımlarının bilinmesi önemlidir. Lev, levlâ ve levmâ edatlarının işlevleri ve anlamları, dilbilgisi, usul ve belağat kitaplarına başvurularak incelenmiş konunun daha iyi anlaşılması ve bu alandaki çalışmalara katkı sağlaması amacıyla Arap dili edebiyatından, Kur'ân-ı Kerim'den ve hadislerden örnekler verilmiştir. Çalışmamız giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmamızın konusu, amacı, önemi ve yöntemleri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Arap dilinde şart edatları, şart cümlesi ve öğeleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise cezmetmeyen şart edatlarından olan lev, levlâ ve levmâ edatlarının Arap dilinde ve Kur'ân-ı Kerim'deki kullanımları üzerinde durulmuştur. Sonuç kısmında ise çalışmamız neticesinde elde etmiş olduğumuz nihai verilere değinilmiştir. Anahtar Sözcükler: Arap Dili, Şart Edatları, Lev, Levlâ, Levmâ.
Özet (Çeviri)
The conditional structure, which means the occurrence of an action depends on another action, is constructed in Arabic using specific particles. These particles come at the beginning of two independent sentences, connecting them and establishing a cause-and-effect relationship between them. This structure, consisting of three main elements, is referred to in Arabic grammar as a“conditional sentence”or“conditional construction.”This construction indicates that the conditional particle, along with the conditional and response clauses, is subject to certain syntactic rules. Throughout the history of Arabic linguistics, numerous studies have been conducted on particles, emphasizing their importance. Our research focuses on the functions, meanings, and uses of the particles لو (lav), لولا (lavlā), and لوما (lavma) in the Quran. It has been highlighted that a lack of understanding of these particles' functions and meanings could lead to misinterpretations of Quranic verses, Hadiths, and poetry. Therefore, knowing the specific uses of such particles is crucial. By referring to grammar, principles, and rhetoric books, the functions and meanings of the particles لو (lav), لولا (lavlā), and لوما (lavma) have been examined. Examples from Arabic literature, the Quran, and Hadiths have been provided to enhance understanding and contribute to studies in this field. Our study consists of an introduction, two main chapters, and a conclusion. The introduction discusses the research topic, its purpose, significance, and methodologies. The first chapter examines conditional particles, conditional sentences, and their elements in Arabic. The second chapter focuses on the uses of the non-jussive conditional particles لو (lav), لولا (lavlā), and لوما (lavma) in Arabic and the Quran. The conclusion summarizes the final findings of our research.