Haydarîzâde İbrahim Efendi'nin Tasavvuf ve Sebilürreşâd Dergilerindeki tasavvuf içerikli makaleleri -inceleme ve metin-
Haydarîzâde İbrahim Efendi's articles with sufi content in Sufism and Sebilürreşad Magazines -review and text-
- Tez No: 900208
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Haydarîzade İbrahim Efendi, Tarikat, Tasavvuf dergisi, Sebilürreşad dergisi, Sufism, Haydarizade Ibrahim Efendi, Sect, Sufism magazine, Sebilürreşad magazine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Osmanlı'nın sonları ve Cumhuriyet döneminin başlarında yayınlanan tasavvufî yazılar ve dergiler, tasavvufî bakış açısıyla yazılmış eserler olarak değerlendirilip tasavvuf tarihini yansıtma açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızın inceleme metinlerinden ilki, 23 Mart 1911 – 14 Aralık 1911 tarihleri arasında Şanlıurfa milletvekili Şeyh Safvet tarafından yayınlanan ve 35 sayıdan oluşan Tasavvuf dergisidir. Bu dergi, başta tasavvuf ve ahlak konuları olmak üzere tasavvufla ilgili terimler, tasavvuf edebiyatı, tasavvufa dair mektuplar, hikmetli bilgiler, menkıbeler ve biyografik makalelere geniş yer verilmiş; aynı zamanda bu dergide düzenlenen toplantılarda yapılan seminer ve konferans türü konuşmalarda yayınlanmıştır. Çalışmanın inceleme konularından ikincisi Sebilürreşad dergisidir. 28 Ağustos 1908 tarihinde yayınlanmaya başlayan ve milli mücadele dergilerinden olan Sebilürreşad, başta dinî ilimler olmak üzere edebiyat, hukuk ve felsefî ilimlere de yer vermektedir. Çalışmamızda, Haydarîzade İbrahim Efendi'nin yanlızca Tasavvuf ve Sebilürreşad dergilerindeki tasavvuf ile alakalı makaleleri incelenmiştir. Makalelerin transkripsiyonu yapılmış ve bu iki dergiden seçilen makalelerin bazıları tasavvufî konuları, bazıları ise tasavvufî konularla beraber fıkhî veya mezhebi konuları ele almıştır. Bu kapsamda, makalelerden özetler çıkarılıp değerlendirilmiş; tasavvufî düşüncenin Osmanlı'nın son dönemleri ve Cumhuriyetin başlarında nasıl işlendiği ayrıca klasik tasavvuf kültürüyle ne gibi değişiklikler taşıdığı karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Sufi writings and journals published in the late Ottoman period and the early Republican period are considered works written from a Sufi perspective and are of great importance in terms of reflecting the history of Sufism. The first of the review texts of our study is the Sufism magazine, which was published by Şanlıurfa deputy Şeyh Safvet between March 23, 1911 and December 14, 1911 and consisted of 35 issues. This journal gave wide coverage to Sufism-related terms, Sufi literature, letters on Sufism, wise information, anecdotes and biographical articles, especially on Sufism and moral issues; it also published seminars and conference-type speeches made at the meetings organized in this journal. The second subject of the study is Sebilürreşad magazine. Sebilürreşad, which started to be published on August 28, 1908 and was one of the national struggle magazines, included religious sciences as well as literature, law and philosophical sciences. In our study, only Haydarîzade's articles related to Sufism in Tasavvuf and Sebilürreşad magazines were examined. The articles were transcribed and some of the articles selected from these two journals dealt with Sufi subjects, while others dealt with jurisprudential or sectarian subjects together with Sufi subjects. In this context, summaries from the articles were extracted and evaluated; how Sufi thought was handled in the last periods of the Ottoman Empire and the beginning of the Republic, and what kind of changes it brought with the classical Sufi culture were comparatively discussed.