Factors affecting customer behavior in the use of self-service technologies at airports
Havalimanlarında yer alan self servis teknolojilerin kullanımında müşteri davranışını etkileyen faktörler
  1. Tez No: 900289
  2. Yazar: AYSUN ASENA ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ERBİL ÖZYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, Tüketici Davranışı, Self Servis Teknolojileri, Aviation, Consumer Behavior, Self-Service Technologies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada tüketicilerin havalimanında yer alan self-servis teknolojileri kullanımında davranışsal niyetine etki eden faktörlere ilişkin bir model ortaya koymayı amaçlanmaktadır. Modelde Davis (1985) tarafından geliştirilen teknoloji kabul modelinin iki ana değişkeni olan algılanan kullanım kolaylığı ve algılanan fayda faktörleri alınmış, ardından literatür tarafından desteklenen bu teknolojilerin kullanımında tüketicilerin davranışsal niyetini etkileyebilecek algılanan keyif, deneyimler, etkileşim ihtiyacı, ve uyumluluk değişkenleri de modele eklenmiştir. 341 katılımcıyla yüz yüze yapılan anketten elde edilen veriler kullanılarak yapılan regresyon analizi sonrasında algılanan kullanım kolaylığı ile davranışsal niyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı. Bu sebeple, algılanan fayda ile davranışsal niyet arasında pozitif bir ilişki olduğunu öne süren hipotez doğrulanamadı. Etkileşim ihtiyacı ile davranışsal niyet arasında negatif bir ilişki olduğu ve algılanan fayda, algılanan keyif, deneyimler, uyumluluk ile davranışsal niyet arasında pozitif bir ilişki olduğu doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to provide a model that examines the elements that influence customers' behavioral intention to use self-service devices at the airport. The two main variables of the technology acceptance model developed by Davis (1985), perceived ease of use and perceived usefulness were considered in the model. Then, the variables perceived enjoyment, previous experiences, need for interaction, and compatibility, which may affect consumers' behavioral intention in using these technologies supported by the literature, were added to the model. After conducting a regression analysis using data from a face-to-face survey of 341 participants with various demographic features, no statistically significant correlation was found between the perceived ease of use component and behavioral intention. Consequently, the hypothesis suggesting a positive correlation between perceived usefulness and behavioral intention was disproven. A negative correlation was accepted between the need for interaction and behavioral intention. However, a positive correlation was verified between perceived usefulness, perceived enjoyment, previous experiences, compatibility, and behavioral intention.