ودوره في تحقيق التنمية المستدامة الأوقاف اليمنية أنموذجا B.O.T استثمار أموال الوقف عبر عقد
Vakıf mülklerinin yap-işlet-devret sözleşmesi ile yatırıma açılması ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesindeki rolü: Yemen vakıfları üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 900310
  2. Yazar: AMR MOHAMMED AHMED MOQBEL AL SUKHAINI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TEMİMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vakıf Yatırımı, Yemen Vakıflar, B.O.T Sözleşmesi, Sürdürülebilir Kalkınma, Foundation Investment, Right-Wing Foundations, B.O.T Agreement, Sustainable Development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma, B.O.T. sözleşmesi aracılığıyla vakıf fonlarına yatırım yapmak için pratik ve uygulanabilir bir model ortaya koymayı ve bu yatırımın Yemen'deki sürdürülebilir kalkınmada oynayabileceği rolü göstermeyi amaçlamaktadır. Araştırmacı bu çalışmada tümevarımsal, tanımlayıcı yaklaşımı izlemektedir. Bu bağlamda vakıfların yatırımı, B.O.T. sözleşmeleri ve sürdürülebilir kalkınma alanında akademisyen ve araştırmacılar tarafından kaleme alınan çalımalar gözden geçirilmiştir. Vakfın Yemen'de geçirdiği aşamaları anlatmaya yönelik tarihsel yaklaşımın yanı sıra, vakıfların önceki yatırım deneyimlerine yönelik araştırmadan elde edilen sonuçları, bu alanda kaleme alınan çalışmaları analiz etmek için tanımlayıcı analitik yaklaşım benimsemektedir. B.O.T. sözleşmesi yoluyla yatırıma ilişkin araştırma koşulları ve bu formüle yatırım yapma ve onu Yemen yatırım ortamına uygun bir şekilde kullanma konusundaki bazı pratik deneyimlerin gözden geçirilmektedir. Araştırma, uygun siyasi, güvenlik ve ekonomik koşulların mevcut olması halinde, vakıf fonlarını bir B.O.T. sözleşmesi yoluyla yatırmanın mümkün olduğu ve bu formül aracılığıyla yatırım yapmanın, vakıfın yapıldığı yatırım projelerinin finansmanı sorununa bir çözüm olabileceği sonucuna varmaktadır. Kendi başına finansman sağlayamayan bu yatırımın yasal denetimleri de dikkate alınması zorunluluğu vardır. Yemen'de eğer bu yatırım gerçek fizibilite çalışmalarına dayanarak doğru bir şekilde uygulanırsa sürdürülebilir kalkınmaya ve ekonomik, sosyal ve çevre olmak üzere üç alanda olumlu etki yapacaktır:
Özet (Çeviri)
The research shows that B.O.T. It aims to put forward a practical and applicable model for investing in trust funds through the agreement and to demonstrate the role this investment can play in sustainable development in Yemen. The researcher follows an inductive, descriptive approach in this study. In this context, the investment of foundations, B.O.T. Conventions, and studies written by academics and researchers in the field of sustainable development have been reviewed. In addition to the historical approach to explain the stages that the foundation went through in Yemen, it adopts a descriptive-analytical approach to analyze the results obtained from the research on the previous investment experiences of the foundations and the studies written in this field. The research conditions for investment through the B.O.T. agreement and some practical experiences in investing in this formula and using it in a manner appropriate to the Yemeni investment environment are reviewed. The research concludes that, if favorable political, security, and economic conditions exist, it is possible to invest trust funds through a B.O.T. contract and investing through this formula can be a solution to the problem of financing investment projects for which the trust is made. Legal audits of this investment, which cannot provide financing on its own, must also be considered. In Yemen, if this investment is implemented correctly based on real feasibility studies, it will have a positive impact on sustainable development in three areas: economic, social, and environmental.