Kur'an'da ilk insan tasavvuru
The first human imagination in the Qur'an
  1. Tez No: 900309
  2. Yazar: MERVE YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Adam, First Man, Eve, Heaven, Angel, Demon
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İlk insan ve ilk insanın kökeni ile ilgili sorular insanlık tarihi kadar kadim bir konu olup günümüzde de halen devam etmektedir. Nitekim bu gibi sorular akıl yetisine sahip olan her bireyin zihnini kurcalamaktadır. Bu sorulara cevap bulabilmek için çeşitli araştırmalar yapılmış ve bunun neticesinde çeşitli kuramlar ortaya atılmıştır. Evrim teorisi de bunlardan biridir. Bu teoriye göre insan, hayvandan tekâmül ederek bugünkü formuna ulaşmıştır. İnsanın menşei konusu diğer kutsal kitaplarda olduğu gibi Kur'ân'da da ele alınmıştır. Yaratılış itibariyle sosyal bir varlık olan insan Kur'ân'da tüm yönleriyle ele alınmıştır. Kur'ân'da insanın yaratılış mahiyeti ve amacı tüm ayrıntılarıyla anlatılmaktadır. Evrimcilerin iddialarının aksine insan cinsinin atası olan Hz. Âdem özel bir yaratılışla müstakil olarak varlık sahnesine çıkmaktadır. Bu tez ilk insanın evrim fikrini savunanların aksine farklı bir türden evrilmek suretiyle yaratılmadığını, onun müstakil olarak Yüce Allah'ın ilim, irade ve kudret sıfatının bir eseri olduğunu açıklamaya çalışmaktadır. Anahtar Kelimler: Âdem, İlk İnsan, Havva, Cennet, Melek, İblis.
Özet (Çeviri)
Questions about the first man and the origin of the first man are as ancient as human history and still continue today. As a matter of fact, questions like these plague the minds of every individual who has the ability to reason. In order to find answers to these questions, various studies have been conducted and as a result, various theories have been put forward. The theory of evolution is one of them. According to this theory, human beings evolved from animals and reached their present form. The origin of man is discussed in the Qur'an as in other Holy Books. Man, who is a social creature by nature, is discussed in all aspects of the Qur'an. The nature and purpose of man's creation are explained in all details in the Qur'an. Contrary to the claims of evolutionists, Hz. Adam appears on the stage of existence independently with special creation. This thesis declares that the first human being was not created by evolving from a different species, contrary to those who support the idea of evolution and that she is the work of Almighty Allah's attribute of knowledge, will, and power.