Cybersecurity applications at sea; evaluation of cybersecurity awareness levels of Turkish seafarers and Turkish maritime industry employees
Denizde siber güvenlik uygulamaları; Türk denizcileri ve Türk denizcilik endüstrisi çalışanlarının siber güvenlik farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 900344
  2. Yazar: HANDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TANER ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: deniz siber güvenliği, siber tehdit, dijitalleşme, denizcilik sektörü, güvenlik açıkları, maritime cybersecurity, cyber threat, digitalization, maritime industry, vulnerabilities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Piri Reis Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Siber güvenlik, tüm denizcilik sektörü için önde gelen çağdaş zorluklardan biridir. Denizcilik endüstrisi teknolojisinin artan dijitalleşmesi, gemiler ve denizcilik altyapısı giderek daha fazla birbirine bağlı hale geldiği için gün geçtikçe siber saldırılara karşı savunmasız hale gelmektedir. Bu bağlamda, günümüzde denizcilik sektörünün karşı karşıya olduğu en acil sorunlardan biri olan siber güvenlik; yalnızca sistem güvenliğinin sağlanması, kazaların, can kayıplarının ve çevresel zararların önlenmesi için değil, aynı zamanda ulusal güvenlik ve küresel ekonomi için de kritik öneme sahiptir. Denizciliğe siber güvenlik farkındalığı açısından bakıldığında son kullanıcılar, deniz çalışanlarının kendileri oldukları için sistemlerin güvenliğini sağlamak ve işledikleri bilgileri korumak için en önemli yapı taşlarıdır. Bu çalışmada, siber güvenlik yaklaşımları denizcilik sektöründeki siber güvenlik alanındaki gelişmeleri ve güncel tehdit dinamikleri dikkate alınarak incelenmektedir. Türk Denizcilik sektörünün deniz ve kara çalışanlarının siber güvenlik farkındalık düzeylerini farklı değişkenler açısından değerlendirmek amacıyla“Beşli Likert Tipi Anket”yöntemini kullanarak, çalışanların konu hakkındaki bilgi ve farkındalık düzeyleri, aldıkları eğitim bilgileri, siber güvenlik alanında eğitim ve kullanılan teknolojik cihazlara göre siber güvenliği sağlama düzeyi“SPSS”kullanılarak değerlendirilerek farkındalık düzeylerini artırmaya yönelik çözüm önerileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Cybersecurity is one of the leading contemporary challenges for the entire maritime industry. The increasing digitalization of maritime industry technology makes it increasingly vulnerable to cyber-attacks as ships and maritime infrastructure become more and more interconnected. In this context, cybersecurity is one of the most pressing issues facing the maritime industry today, not only for ensuring system safety and preventing accidents, loss of life and environmental damage, but also for national security and the global economy. From a maritime cybersecurity awareness perspective, end users are the most important building blocks for securing systems and protecting the information they process, as they are the maritime workers themselves. In this study, the cybersecurity issues and current threat dynamics in the maritime sector are examined within the framework of cybersecurity approaches. To evaluate the cybersecurity awareness levels of Turkish maritime employees, a“Five Point Likert Type Questionnaire”method was used. The study assessed the employees' knowledge and awareness of cyber security, the training they have received, the effectiveness of this training in ensuring cybersecurity, and the technological devices used. The data was analysed using“SPSS,”and based on the findings, solution suggestions were developed to increase the level of awareness.