Olgunlaşmamış dişlerde farklı kök uzunluklarında mta angelus ve mta flow materyallerinin antibakteriyel aktivitesinin incelenmesi
Evaluation of the antibacterial activity of mta angelus and mta flow materials in different root lengths of immature teeth
- Tez No: 900346
- Danışmanlar: PROF. DİLARA ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum hipoklorit, MTA Angelus, MTA Flow, rejeneratif endodontik tedavi, Calcium hypochlorite, MTA Angelus, MTA Flow, regenerative endodontic treatments
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı; rejeneratif endodontik tedavide kalsiyum hipokloritin [Ca(OCl)2] bir kanal içi medikament olarak kullanılmasının ve ardından koronal bariyer olarak MTA Angelus (Angelus, Londrina, Brezilya) ve MTA Flow 'un (Ultradent Products Inc., Güney Ürdün, UT, ABD) yerleştirilmesinin farklı kök uzunluklarına sahip yapay olgunlaşmamış dişler üzerindeki antibakteriyel etkisini incelemektir. Bu çalışmada 50 adet tek köklü, tek kanallı premolar insan çekilmiş dişi kullanılmıştır. Kuronlar uzaklaştırıldıktan sonra kanallar, F5 numarasına kadar ProTaper Universal eğeleri ile prepare edilmiştir. Su soğutması altında, köklerin uzun aksına dik olacak şekilde apeksten kesim yapılarak 7 mm (Grup1, n=25) ve 12 mm (Grup2, n=25) kök uzunluğuna sahip açık apeksli kökler oluşturulmuştur. Steril edilen 50 adet açık apeksli diş kökü Enterococcus faecalis ile enfekte edildikten sonra 3 hafta boyunca inkübatörde (37 °C'de) bekletilmiştir, ardından her gruptan rastgele seçilen 3'er örnek pozitif grup olarak ayrılmış ve mikrobiyolojik değerlendirilmeleri, koloni oluşturan ünitelerin (CFU/ml) sayımı ile yapılmıştır. Gruplarda kalan 22'şer adet açık apeksli diş köküne Ca(OCl)2 uygulanarak 7 gün inkübatörde 37°C bekletilmiştir. Her gruptan 3'er adet Ca(OCl)2 uygulanmış diş kökü ayırılmıştır. Kalan 19'ar adet 7mm'lik Ca(OCl)2 uygulanmış açık apeksli diş kökü ve 12 mm'lik Ca(OCl)2 uygulanmış açık apeksli diş kökü, kendi içinde MTA Angelus (n=8), ve MTA Flow (n=11) uygulanmak üzere alt gruplara ayrılmıştır. Koroner bariyer uygulaması yapılan 38 adet açık apeksli diş kökü 7 gün boyunca 37°C inkübe edilmiştir. Gruplardaki 22'şer adet diş köküne uygulanan Ca(OCl)2 sonrası ve 19'ar adet diş köküne uygulanan koroner bariyer materyali sonrasında diş köklerinin mikrobiyolojik değerlendirmesi yapılmıştır. Bu işlem koloni oluşturan ünitelerin (CFU/ml) sayımı ile gerçekleştirilmiştir. Ca(OCl)2 yerleştirilmesinden sonra bakteri sayısında anlamlı bir azalma gözlenmiştir (P 0.05). Ayrıca; MTA Angelus ve MTA Flow 'un yerleştirilmesinden 7 gün sonra yapılan bakteriyolojik incelemede, her iki kök uzunluğunda ve her iki materyal kullanımında da üreme gözlenmemiştir. Bu sonuç, Ca(OCl)2 uygulanan gruplarla karşılaştırıldığında, her iki kök uzunluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığını göstermektedir (P> 0.05). Kanal uzunluğunun, Ca(OCl)2 in medikament olarak tek başına uygulandığı ve sonrasında koroner bariyer ile uygulandığı (MTA Angelus ve MTA Flow) tüm gruplarda antibakteriyel etkinlik üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak; Ca(OCl)2, kanal içi antibakteriyel materyal olarak Enterococcus faecalis biyofilminin azaltılmasında etkili bir rol oynamıştır. Ayrıca hem MTA Angelus hem de MTA Flow bileşiklerinin kanal içi enfeksiyonun kontrolünde etkili ve yararlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to investigate the antibacterial effect of using calcium hypochlorite [Ca(OCl)₂] as an intracanal medicament in regenerative endodontic treatment, followed by the placement of a coronal barrier using MTA Angelus (Angelus Londrina, Brazil) and MTA Flow (Ultradent Products, Inc., South Jordan, UT), on artificially immature teeth with different root lengths. Fifty extracted human single-rooted, single-canal premolar teeth were used. After the crowns were removed, the canals were prepared up to size F5 using ProTaper Universal files. Under water cooling, the roots were sectioned perpendicular to their long axis to create open-apex roots with lengths of 7 mm (Group 1, n=25) and 12 mm (Group 2, n=25). The 50 sterilized open-apex root specimens were then infected with Enterococcus faecalis and incubated for 3 weeks at 37°C. Subsequently, three samples were randomly selected from each group as positive controls, and their microbiological evaluations were performed by counting the colony-forming units (CFU/ml). The remaining 22 open-apex root specimens in each group were treated with Ca(OCl)₂ and incubated for 7 days at 37°C. Three Ca(OCl)₂ -treated root specimens were separated from each group. The remaining 19 Ca(OCl)₂ -treated open-apex roots in the 7 mm and 12 mm groups were further subdivided for treatment with either MTA Angelus (n=8) or MTA Flow (n=11). The 38 open-apex root specimens with coronal barriers were incubated for 7 days. After Ca(OCl)₂ application to the 22 root specimens in each group and coronal barrier placement on the 19 root specimens, microbiological evaluations were conducted, which involved counting the CFU/ml. A significant reduction in bacterial count was observed after the application of Ca(OCl)₂ (P0.05). Additionally, after 7 days of placement of MTA Angelus and MTA Flow, no bacterial growth was observed in either root length or with either material. When compared with the groups treated only with Ca(OCl)₂ , no statistically significant difference was found between the two root lengths (P>0.05). It was concluded that root length does not have a statistically significant effect on the antibacterial efficacy of Ca(OCl)₂ when used alone as medicament or in combination with a coronal barrier (MTA Angelus and MTA Flow) across all groups. Ca(OCl)₂ has played an effective role as an intracanal antibacterial agent in reducing Enterococcus faecalis biofilm. Additionally, it was concluded that both MTA Angelus and MTA Flow compounds are effective and beneficial in controlling intracanal infections.