Hemşirelerin merhamet yeterliliği, psikososyal bakım yetkinliği ve aralarındaki ilişki
Nurses' compassion competence, psychosocial care competency and the relationship between them
  1. Tez No: 900472
  2. Yazar: GÜLSENA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Merhamet, Merhamet yeterliliği, Psikososyal bakım, Yetkinlik, Nursing, Compassion, Compassion competence, Psychosocial care, Competence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma hemşirelerin merhamet yeterliliği, psikososyal bakım yetkinliği düzeyleri ile aralarındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde olup araştırmanın örneklemini 09.11.2023- 02.05.2024 tarihleri arasında Ankara ilinde kamu, özel ve üniversite hastanelerinde görev yapan 383 gönüllü hemşire oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Merhamet Yeterliliği Ölçeği (MYÖ), Psikososyal Bakım Yetkinliği Öz Değerlendirme Ölçeği (PBYÖDÖ) ile Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma ile hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde bağımsız gruplar t- testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), post- hoc (Turkey, LSD) ve değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hemşirelerin ölçek toplam puan ortalamaları“merhamet yeterliliği”4,032±0,701,“psikososyal bakım yetkinliği öz değerlendirme”69,969±12,046 olarak saptanmıştır. MYÖ ile PBYÖDÖ arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Psikososyal bakım yetkinliği öz değerlendirme düzeyindeki toplam değişim %32,2 oranında merhamet yeterliliği tarafından açıklanmaktadır. Sonuç olarak, hemşirelerin merhamet yeterliliklerinin psikososyal bakım yetkinliklerini etkilediği değerlendirildiğinde, hemşirelerin merhamet ve psikososyal bakım yetkinliklerini artırmak amacıyla psikososyal destek becerilerini geliştirmeye yönelik uygulamalar içeren sürekli eğitim programlarının düzenlenmesi, hemşirelerin merhamet yeterliliklerinin psikososyal bakımı etkileyeceğinin farkında olması ve buna yönelik olarak hemşirelerin, merhamet yeterliliklerini artıracak girişimlerin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between nurses' compassion competence, psychosocial care competence levels and the relation between them. The study is of descriptive and correlational type and the sample of the research consists of 383 volunteer nurses working in public, private and university institutions in Ankara between 09.11.2023 and 02.05.2024. Compassion Competence Scale (CCS), Psychosocial Care Competence Self-Assessment Scale (PCCSS) and Personal Information Form were used as data collection tools in the study. The data obtained in the study were analyzed with the SPSS 22 program. In the evaluation of the data, number, frequency, percentage, mean and standard deviation, independent groups t-test was used to examine the differences in scale levels according to the descriptive characteristics of nurses, One-way analysis of variance (Anova), post-hoc (Turkey, LSD) and Pearson correlation and simple linear regression analyses were used to examine the relationships between variables. As a result of the research, the total scale score averages of the nurses were determined as 4.032±0.701 for“compassion competence”and 69.969±12.046 for“psychosocial care competence self-assessment”. It was concluded that there was a positive moderate relationship between CCS and PBYÖDÖ. The total change in the self-assessment level of psychosocial care competence is explained by compassion competence at a rate of 32.2%. As a result, when it is evaluated that nurses' compassion competencies affect their psychosocial care competencies, it is recommended that continuing education programs that include practices to develop psychosocial support skills should be organized in order to increase nurses' compassion and psychosocial care competencies, nurses should be aware that their compassion competencies will affect psychosocial care, and nurses should implement initiatives to increase their compassion competencies.