Gelenekten geleceğe Siirt mutfak kültürü
Gastronomy and culinary arts master's degree withthesis Siirt culinary culture from tradition to the future
  1. Tez No: 900520
  2. Yazar: FATMA YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomik Ürünler, Geleneksel Yiyecekler, Mutfak Kültürü, Siirt, Yerel Ürünler, Gastronomic Products, Traditional Foods, Culinary Culture, Siirt, Local Products
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnsanoğlunun fizyolojik bir gereksinimi olan beslenme, insanın var olması ve hayatını devam ettirebilmesi için önemli bir unsurdur. Geçmişten günümüze kadar yemek alışkanlıkları değişiklik göstermiştir. Yenilen yemeğin pişirilme usulü, hazırlanış biçimi, sunulması, tüketimi, toplumlar arası farklılık göstermektedir. Siirt ilinin doğal ve beşerî unsurların etkisiyle şekillenmiş çok zengin bir mutfak kültürü bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Siirt ilindeki mutfak kültürü uygulamaları ve bu kapsamda unutulmaya yüz tutmuş yiyeceklerin tekrar gün yüzüne çıkarılmasına yönelik bilgilere ulaşmak, bunları yazılı kaynak haline getirmek, kültürün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlamaktır. Çalışmanın bir diğer amacı da; ortaya konulacak mevcut kültürel birikimin ilin tanıtım ve turizm planlaması çalışmalarına ve alan yazına katkı sağlamasıdır. Çalışma nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış soru formu kullanılmıştır. Çalışmaya katılacak kişiler kartopu örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Toplamda 25 kişi ile görüşülmüş, ses ve video kayıtları alınmış, bu kayıtlar içerik analizine tabi tutularak verilere ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda; Siirt ilinin başlıca yerel gastronomik ürünlerinin; Siirt fıstığı, Pervari balı, bıttım, Zivzik narı, Siirt elması ve Tayfi üzümü olduğu; ilde yetişen kenger, sumak, reyhan, zahter (dağ kekiği), sirik otunun mutfakta sıklıkla kullanıldığı, Siirt kuru ekmeği, pekmez, harire, kuru üzüm, sirke ve cevizli sucuğunun üretimi yapılan başlıca ürünler olduğu belirlenmiştir. Siirt ili mutfak kültüründe çok sayıda çorba çeşidinin yanında etin ağırlıklı olarak yer aldığı Büryan Kebabı, İçli Köfte, Mumbar, Ekşili Arap Dolması, Kaburga Dolması, gibi çok sayıda geleneksel ana yemeğin ve şehre özel tatlıların bulunduğu belirlenmiştir. Çalışma kapsamında ayrıca sofra adabı, önemli günlerde sunulan yiyecekler, kış hazırlıkları konusunda detaylı bilgilere ulaşılmıştır. Çalışma bulguları değerlendirilerek; yöreye özgü gastronomik mirasın kaybolmaması, Siirt mutfağının kültürel kimliğinin korunarak sürdürülebilirliğinin sağlanması için özel sektöre, kamu yöneticileri ve akademisyenler ile konu ile ilgili kuruluşlara ve yerel halka yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nutrition, which is a physiological need of human beings, is an important element for human existence and survival. Eating habits have changed from past to present. The cooking method, preparation, presentation and consumption of food varies between societies. Siirt province has a very rich culinary culture shaped by the influence of natural and human elements. The purpose of this research is; Our aim is to obtain information about the culinary culture practices in Siirt province and to bring to light the forgotten foods in this context, to turn them into a written source, and to contribute to the preservation of the culture and its transfer to future generations. Another aim of the study is; The aim of this study is to contribute to the promotion and tourism planning studies of the province and to the literature of the existing cultural accumulation. The study was carried out with qualitative research method. A semi-structured questionnaire was used as a data collection tool. People who will participate in the study were determined by snowball sampling method. A total of 25 people were interviewed, audio and video recordings were taken, and these recordings were subjected to content analysis to obtain the data.As a result of the research, the main local gastronomic products of Siirt province; It contains Siirt pistachio, Pervari honey, bıttım, Zivzik pomegranate, Siirt apple and Tayfi grape; It has been determined that kenger, sumac, basil, thyme (mountain thyme) and sirik herb grown in the province are frequently used in the kitchen, and Siirt dry bread, molasses, harire, raisins, vinegar and walnut sausage are the main products produced. It has been determined that in the culinary culture of Siirt province, there are many traditional main dishes, such as Büryan Kebab, Stuffed Meatballs, Mumbar, Sour Arabian Stuffed, Rib Stuffed, and desserts specific to the city, in addition to many soup types. Within the scope of the study, detailed information was also obtained about table manners, foods served on important days, and winter preparations.By evaluating the study findings; Recommendations have been made for the private sector, public administrators and academics, relevant organizations and local people in order to ensure that the gastronomic heritage specific to the region is not lost and to preserve the cultural identity of Siirt cuisine and ensure its sustainability.