Nüzûl dönemi bağlamında Kur'an'ın tebliğ metodu (1. yıl)
The communication method of the Quran'in the context of the release period (1st year)
  1. Tez No: 900529
  2. Yazar: MUSA DEĞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, Metot, Nüzûl, Tebliğ, Tafsir, Quran, Method, Revelation, Notification
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GAZİANTEP İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez çalışması, vahyin ilk yılında nazil olan sûreler çerçevesinde tebliğ konularının tahlilini içermektedir. İki ana bölüme ayrılan bu araştırmanın giriş bölümünde çalışmanın içeriği, seçilme amacı ve genel hatlarıyla kapsamı açıklanmıştır. İlerleyen sayfalarda ise İslam öncesi Arap toplum yapısının genel özellikleri ve mevcut dinler hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde tebliğin önemi, gayesi, Kur'an'da tebliğ anlamında ve tebliğ yerine kullanılan birtakım kavramlar açıklanırken, tebliğin nüzul sırasına göre yapılmasının önemi ele alınmıştır. İkinci bölümde ise sûrelerin kronolojik sıralamaları ile ilgili açıklamalar yapıldıktan sonra Kur'an'ı kronolojik sıraya göre okumanın faydalarına ve zorluklarına dikkat çekilmiştir. İlerleyen sayfalarda İslam dünyasında var olan problemlere kronolojik okuma yöntemiyle çalışmalar yapan Molla Huveyş, İzzet Derveze, Muhammed Âbid el-Câbirî gibi ilim adamları hakkında bilgi verilirken müsteşriklerin çalışmalarından da bahsedilmiştir. Son bölümde ise vahyin birinci yılında indirildiğine kanaat getirilen ilk on sûrenin detaylandırılarak tedrici eğitim metodu bağlamında tebliğ konularının analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study includes the analysis of the issues of notification within the framework of the surahs revealed in the first year of revelation. In the introduction part of this research, which is divided into two main parts, the content, purpose of selection and general scope of the study are explained. In the following pages, information is given about the general characteristics of the pre-Islamic Arab social structure and the existing religions. In the first part, the importance and purpose of notification, some concepts used in the meaning of notification and instead of notification in the Quran are explained, and the importance of making notification according to the order of revelation is discussed. In the second part, after explanations about the chronological order of the suras are made, attention is drawn to the benefits and difficulties of reading the Quran in chronological order. In the following pages, information is given about scholars such as Molla Huveyş, İzzet Derveze, Muhammed Abid el-Câbirî, who worked on the problems existing in the Islamic world with a chronological reading method, and the works of the orientalists are also mentioned. Within the scope of the last chapter, the first ten surahs that were believed to have been sent down in the first year of revelation were detailed and the issues of notification were analyzed in the context of the gradual education method.