Erkek yüzücülerde tabata ve pliometrik antrenmanlarının bazı performans parametreleri üzerine etkisi
The effect of tabata and plyometric trainings on some performance parameters in male swimmer
  1. Tez No: 900586
  2. Yazar: ŞEYDA IŞIKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: yüzme, tabata antrenmanı, pliometrik antrenman, performans, kara antrenmanı, swimming, tabata training, plyometric training, performance, land training
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma erkek yüzücülerde tabata ve pliometrik antrenmanlarının bazı fiziksel ve performans parametreleri üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmanın evrenini Van ilinde yüzme sporu yapan 67 lisanslı erkek sporcu oluşturmakta olup, örneklemini ise 13-14 yaş arası 30 lisanslı erkek sporcu oluşturdu. Katılımcılara G Power analiz yaptırılarak kontrol (n:10), tabata antrenmanı (n:10) ve pliometrik antrenman (n:10) olarak rastgele üç gruba ayrıldı. Kontrol grubu katılımcıları rutin yüzme antrenmanlarına devam ederken, tabata ve pliometrik antrenman grubu katılımcılarına ise yüzme antrenmanlarına ek olarak 8 hafta boyunca haftada 2 gün tabata ve pliometrik antrenmanları yaptırıldı. Katılımcıların çalışma öncesi ve sonrasında vücut ağırlığı, boy ölçümü, beden kitle indeksi, çıkış, dönüş, 50 metre serbest yüzme, 100 m serbest yüzme dereceleri ölçüldü. Çalışma verileri SPSS 17.0 paket programı ile analiz edildi. Tabata, pliometrik antrenman grubu ve kontrol grubu katılımcılarının boy, dönüş (5m), çıkış (15m), 50 m ve 100 m serbest yüzme ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç görüldü (p0,05). Tabata ve pliometrik antrenmanlarının, sporcuların yüzme hızlarını geliştirdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of tabata and plyometric training on some physical and performance parameters in male swimmers. The population of the study consists of 67 licensed male athletes doing swimming sports in Van province, and the sample consists of 30 licensed male athletes aged 13-14. The participants had G Power analysis performed and were randomly divided into three groups: control (n:10), tabata training (n:10) and plyometric training (n:10). While the control group participants continued their routine swimming training, the participants in the tabata and plyometric training group had tabata and plyometric training 2 days a week for 8 weeks, in addition to their swimming training. The participants' body weight, height measurement, body mass index, start, return, 50-meter free swimming and 100-meter free swimming times were measured before and after the study. Study data were analyzed with SPSS 17.0 package program. A statistically significant result was observed between the height measurement A statistically significant result was observed between the height, turn (5m), start (15m), 50 m and 100 m free swimming measurements of the Tabata, plyometric training group and control group participants (p0.05). Tabata and plyometric training, athletes' swimming It seems that their speed has improved.